MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Pobrić za "Avaz": Najave Dodika su protuzakonite, trebao bi biti procesuiran

Sve što je ovaj put najavio je suprotno Ustavu BiH i normama međunarodnog prava, kaže Pobrić

Pobrić: Nerealne najave Dodika. Avaz

Piše: E. Halimić

28.9.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će biti povučene saglasnosti RS date na sporazume o vojsci formiranju Oružanih snaga BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.


Pravno utemeljenje

- Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS-u - rekao je Dodik.

Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić komentarišući Dodikove najave za portal „Avaza“ kazao je da one apsolutno nemaju nikakvo pravno utemeljenje.

- Ne znam kako on misli ovo uraditi. Sve što je ovaj put najavio je suprotno Ustavu BiH i normama međunarodnog prava. Radnje koje je on najavio su protupravne i za njih bi trebao odgovarati – pojasnio je Pobrić.

Dodao je da ga više zabrinjava činjenica da ne postoji adekvatna reakcija na ovakve protupravne najave Milorada Dodika.


Kao da se ništa ne događa

- Kao da se ništa ne događa. Apsurdno je da jedan od šefova države radi protiv svoje države. U normalnim uvjetima zna se gdje bi ovakav čovjek završio. Bio bi sigurno procesuiran. Međutim problem je što izgleda BiH nema dovoljno jake institucije koje bi to mogle uraditi i prekinuti ovu priču – naglasio je Pobrić.

Prema njegovim riječima, Dodik ima podršku u RS i od drugih političkih faktora.

- Mislim da je za ovo dobio i prećutnu saglasnost nekih država međunarodne zajednice. Ipak, zakonski za bilo kakvu promjenu koja bi se ticala OS BiH i VSTV-a potrebna je parlamentarna procedura. Ne može entitet jednostrano nešto povlačiti što je dogovorom dva entiteta i države delegirana na državni nivo. Da se nešto vrati na entitetski nivo ponovo bi morala postojati saglasnost dva entiteta i države – zaključio je Pobrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.