PANDEMIJA

Nevakcinisani na udaru, teško oboljeli pune bolnice

Imamo vrlo mali broj vakcinisanih iznad 65 godina te upravo u toj populaciji sad očekujemo povećan broj preminulih, ali i veći broj zaraženih, kaže dr. Drljević

Jasenko Karamehić i Ednan Drljević. Avaz

Piše: Z. Karić

8.10.2021

U Bosni i Hercegovini tokom posljednjih sedam dana od posljedica koronavirusa preminulo je 195 osoba. Prema riječima bh. stručnjaka, radi se o velikom broju preminulih u kratkom vremenskom roku.


Pozne godine

- Da je broj preminulih veliki, jeste. Razlog može biti taj što je virus postao patogeniji, kliničke slike su teže, a tu su i prateća oboljenja koja neki od pacijenata imaju te nevakcinisanost - kazao je prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog.

S dr. Karamehićem mišljenje dijeli i dr. Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, koji kaže da smo trenutno među zemljama s najvišim brojem preminulih od posljedica COVID-19.


U bolnicama veliki broj teško oboljelih. Arhiv

- Činjenica je da imamo visoku stopu smrtnosti, nažalost. Naime, broj novozaraženih u BiH nije tako velik, ali je zato broj teško oboljelih dosta porastao. Jedan od razloga zbog kojih je to tako jeste to što sada virus, uglavnom, napada nevakcinisane, a koji već imaju neko oboljenje ili su u poznim godinama - rekao je dr. Drljević.


Zahtijeva analizu

Naš sagovornik dodaje kako imamo vrlo mali broj vakcinisanih iznad 65 godina te da upravo u toj populaciji sad očekuju povećan broj preminulih, ali i zaraženih.

- Trenutno imamo 50 posto teško oboljelih te 20 posto kritično oboljelih, a nekada je to bilo 5 do 10 posto. Kada pogledate ove brojke, onda je normalno da je u takvom omjeru povećana i smrtnost - istakao je dr. Drljević te dodao da je brojka od 195 umrlih velika i zahtijeva ozbiljnu analizu.Z. KARIĆ

Pandemija među djecom

Dr. Ednan Drljević je kazao kako trenutno pandemija vlada među djecom, a ljekari nemaju nikakav uvid u to koliko je mališana zaraženo jer se ne testiraju niti se teško razbolijevaju. Međutim, djeca su prenosioci virusa, pa i to predstavlja opasnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.