SNAŽNA ANTIRATNA PORUKA

Više od 200 učesnika performansa u Goraždu: "Da rata ne bude"

Praćeni velikim brojem sugrađana, tokom performansa koji traje 150 minuta, iz grada u kojem je ubijeno više od 150 djece, djeca Goražda na ovaj su način digla glas protiv rata u Ukrajini, ali i svih ratova u svijetu

Poruka iz grada koji pamti: Da rata ne bude. Al.B.

Piše: A. Bajramović

4.3.2022

Na platou ispred spomen obilježja djeci Goražda ubijenoj tokom opsade grada od 1992. do 1995. godine, više od 200 mališana, nastavnika i članova orkestra Osnovne muzičke škole “Avdo Smailović”, izvodi performans “Da rata ne bude”. 

Performans ispred spomen obilježja ubijenoj djeci. Al.B.

Praćeni velikim brojem sugrađana, tokom performansa koji traje 150 minuta, iz grada u kojem je ubijeno više od 150 djece, djeca Goražda na ovaj su način digla glas protiv rata u Ukrajini, ali i svih ratova u svijetu.


Od Drine do Crnog mora

Obuća: Najvrjednija poruka. Al.B.

- Mislim da je ovo najbolja, najljepša i najvrjednija poruka koja se može poslati iz Goražda i koja treba da se daleko čuje. Simboliku vidim i u Drini, koja se ulijeva u Savu, Sava u Dunav, a Dunav u Crno more ... neka Drina odnese poruku i u tom pravcu. Mladi iz našeg grada, bez ikakvih zvaničnih obraćanja, poruku šalju pjesmom - Da rata ne bude – kazao nam je Muhidin Obuća, direktor OMŠ “Avdo Smailović” i inicijator ovog projekta.

Glavni nosilac aktivnosti je OMŠ “Avdo Smailović”, u performansu učestvuju svi učenici i nastavnici ove, ali i ostalih škola u BPK, kao i mališani iz goraždanskih vrtića. Tokom dva i po sata trajanja učesnici, pod dirigentskom palicom Muhidina Obuće, različitim tempom sviraju i pjevaju samo refren pjesme. Performans je izveden bez ikakvh prethodnih proba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.