SVEČANA PRIMOPREDAJA

Tužilaštvo BiH u novim prostorijama

Nadogradnja i adaptacija zgrade, najvećim dijelom izvršena je sredstvima Bosne i Hercegovine

A. K.

14.3.2022

Nadograđena i adaptirana zgrada Tužilaštva BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Vd glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, upriličio je svečani prijem za zvaničnike partnerskih pravosudnih institucija Suda BiH, VSTV BiH i Ministarstva pravde BiH, povodom preseljenja kapaciteta Tužilaštva Bosne i Hercegovine u nadograđenu i adaptiranu zgradu za smještaj kapaciteta Tužilaštva BiH.

Svečanu primopredaju objekta izvršili su i objekat otvorili, vd glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić i ministar pravde BiH Josip Grubeša.


Čuvanje dokumentacije

Prije oko dva mjeseca, vd glavni tužilac Kajganić, dao je instrukciju i upute, za okončanje potrebnih procedura tehničkog prijema, kao i početak preseljenja kapaciteta Tužilaštva BiH, u adaptiranu i nadograđenu zgradu u okviru Kompleksa pravosudnih institucija BiH, nakon čega je ovaj proces u najvećem dijelu uspješno realizovan i okončan.

Prostorije u kojima su sada smješteni tužioci, saradnici i stručno i administrativno osoblje, ispunjavaju zahtjeve iz oblasti tehničke i informatičke opremljenosti, kao i propisane sigurnosne i tehničke standarde, potrebne za efikasan rad na tužilačkim predmetima.

Također, imaju predviđene prostorije za adekvatno čuvanje i arhiviranje dokumentacije, prostor prilagođen kretanju osoba sa invaliditetom, hodnike i prostorije za povezanost u novom zgradu, kao i sva potrebna tehnička rješenja za funkcionisanje kapaciteta pravosudnih institucija.


Intenzivan rad

Na ovaj način, nakon korištenja u novom zgradu koji je izvršen 2018. godine, svi kapaciteti tužilaštva biće u adekvatnom radnom prostoru, a također će se osloboditi raniji kapaciteti, koji će biti ustupljeni na korištenje Sudu BiH i VSTV BiH.

Nadogradnja i adaptacija zgrade, najvećim dijelom izvršena je sredstvima Bosne i Hercegovine, te se zahvaljujemo Ministarstvu pravde BiH i svim institucijama Bosne i Hercegovine, koje su pomogle u rješavanju dugogodišnjeg problema smještajnog kapaciteta, a što su poteškoće koje su Tužilaštvo BiH pratile od osnivanja institucija prije 19 godina.

Građanima Bosne i Hercegovine, želimo poručiti, da oko 250 poslanika ove institucije, nastavljaju intenzivno raditi na jačanju vladavine prava i sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine, procesuiranju počinilaca najtežih krivičnih djela, koja su našoj nadležnosti, a na evropskom putu Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.