KOVAČIĆI

Delegacije Grada Sarajeva i Općine Centar položile cvijeće na Starom jevrejskom groblju

Povodom Dana grada Sarajeva, danas u 13 sati planirano je svečano otvorenje renovirane Bistričke stanice

Piše: S. Spahić

6.4.2022

Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
+2

Jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre. 

- Svim dragim Sarajkama i Sarajlijama od srca čestitam 6. april, dan našeg voljenog Grada Sarajeva. Danas slavimo naš grad, naše ljepote, a što je najvažnije slavimo hrabrost naših ljudi, dobrih ljudi dobrog srca i sigurna sam da će svaki naredni 6. april biti sve bolji i bolji i da ćemo dočekati sve ljepše naše Sarajevo - poručila je jutros gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Nakon Vječne vatre, brojne delegacije su položile cvijeće na šehidskom mezarju "Kovači" i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., spomen-obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku, kod spomen-biste Valteru Periću i u spomen-parku "Vraca".

Nakon toga, delegacije grada Sarajeva i Općine Centar posjetili su Staro jevrejsko groblje na Kovačićima gdje su položili cvijeće. 

Iza praškog, ovo je najveći jevrejski sakralni kompleks, a istovremeno jedan od najvrednijih memorijalnih kompleksa u Evropi. 


Povodom Dana grada Sarajeva, danas u 13 sati planirano je svečano otvorenje renovirane Bistričke stanice u kojoj se nalazi i muzej "Valter brani Sarajevo", a Gradsko vijeće će održati svečanu sjednicu na kojoj će biti dodijeljena priznanja.

Večeras u 21 sat na trgu kod Vijećnice bit će upriličen koncert Divanhane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.