KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Džindić: Potrudit ćemo se da danas uplatimo bar jednu platu radnicima "Zraka"

Naveo je da je firmi "Zrak" u zadnjih godinu dana već pomagano s više od milion KM, uplaćeno više od tri miliona KM u vidu grantova u prethodnih šest godina te je uvezan staž za oko 200 uposlenika koji su otišli u penziju

Džindić: Potrudit ćemo se da danas uplatimo bar jednu platu radnicima "Zraka". FENA

S. S.

12.5.2022

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na konferenciji za medije je za danas najavio sastanak s upravom preduzeća "Zrak" nakon što je jučer najavljen štrajk radnika te firme.

U međuvremenu je u medijima javljeno da je 15 radnika stupilo u štrajk glađu zbog više zaostalih plaća, naknada za topli obrok i doprinosa.

Uplata duga firme

Džindić je kazao da će danas biti razmotrena mogućnost za uplatu duga firme, odnosno nekoliko neuplaćenih faktura za struju, kao i da će s upravom razgovarati o tome kakve su uopšte opcije za nastavak proizvodnje.

- Ima i određenih problema jer su predstavnici sindikata, odnosno radnika zabranili ulazak upravi u firmu, što se ne smije dogoditi jer ne možemo ništa raditi i ne smijemo donositi odluke ako se zabrani ulazak u firmu upravi privrednog društva "Zrak" - kazao je Džindić.

Također je rekao da će tokom dana biti sagledana i mogućnost za uplatu barem jedne plaće radnicima kako bi stanje bilo donekle smireno a nakon toga, u razumnom periodu, sačinjen plan izlaska iz sadašnje situacije tog privrednog društva.

"Pomažemo koliko možemo"

- Prvo i osnovno je da firma postoji zbog proizvodnje, zapošljavanja, da ostvaruje određene prihode i njima plaća repromaterijale, struju,vodu, naftu i sve drugo što je potrebno da bi napravila neki proizvod i prodala ga. Ovdje je uspostavljena nažalost loša politika u "Zraku" da mora doći plaća, a ne mora se raditi, poštovati to da se prvo mora proizvesti proizvod, prodati, pa naplatiti i iz toga isplatiti sve što je i Zakon propisao. Dakle svi moramo biti svjesni da ne smijemo kršiti Zakon; isključenje struje Elektroprivreda je uradila u skladu sa Zakonom. Tražili smo, molili, da se uradi 'reprogram reprograma' da bi ostali u Zakonu a pomogli firmi da nastavi raditi. Učnićemo sve što je do nas - kazao je Džindić.

Dalje je naveo da je firmi "Zrak" u zadnjih godinu dana već pomagano s više od milion KM, uplaćeno više od tri miliona KM u vidu grantova u prethodnih šest godina te je uvezan staž za oko 200 uposlenika koji su otišli u penziju.

- Mi pomažemo koliko možemo, ali vidjećemo da li ima još neka nada da 'kroz neki drugi prepakovani oblik' firma bude spašena - Džindićeve su riječi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.