MINISTAR ODBRANE

Podžić: Danas su operacije podrške miru potrebnije nego ikada

Centar ima sedam NATO certificiranih i četiri UN certificirana kursa, rekao je

Piše: A. Ovčina

18.5.2022

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine danas je organiziralo ceremoniju primopredaje Memoranudma o NATO akreditaciji Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u bazi u Butmiru.

Partnerski odnos

Prisutnim se obratio Ministar odbrane Sifet Podžić:

- Dozvolite mi da u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodina Džaferovića pozdravim komandatna Centra i osoblje Centra i ujedno da čestitam na ovom certifikatu u njegovo ime. Želim da Vas pozdravim i u lično ime i u ime ministarstva odbrane. Centar za obuku za operacije podrške miru, kao što ste čuli, postoji od 2003. Godine, a od 2013. godine je potpuno integrisan u sastav Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH - rekao je Podžić, te dodao:

- Prilično sam ponosan što je ova tranzicija podrazumijevala očuvanje svih partnerskih odnosa koje je Centar uspostavio, ali koje tokom godina itekako doradio. Ovaj Centar je za to vrijeme postigao itekakve uspjehe i postao je jedan od najvažnijih predstavnika ne samo Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, nego i države BiH na međunarodnoj sceni u domenu podrške za operacije podrške miru, a što je bitan segment ukupnih napora države BiH na polju međunarodnog mira i sigurnosti.

Nemjerljiv doprinos

Kaže da bi se stvorile uspješne snage za operacije podrške miru potrebna je obučenost i tu Centar daje nemjerljiv doprinos.

- Danas su operacije podrške miru potrebnije nego ikada i mi kao Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH smo ponosni što možemo reći da, u skladu sa zadacima definisanim u zakonu o odbrani, uspješno izvršavamo taj dio misije prvenstveno kroz ovaj Centar. Nažalost, sve manje kroz učešće u misijima, zbog toga što nemamo adekvatnih odluka na nivou Predsjedništva BiH, pa je učešće sve manje i reduciranije. Centar ima sedam NATO certificiranih i četiri UN certificirana kursa. Broj domaćih i međunarodnih polaznika je impresivan. Do sada je prošlo skoro 4.000 stranih i oko 10.000 domaćih studenata - zaključio je Podžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.