ZAMJENIK MINISTRA ODBRANE

Krešić obišao deminersko radilište u Bosanskom Grahovu

Značaj deminiranja lokaliteta Crni Bunari posebno je značajan i zbog omugućavanja traganja i pronalaska

U u Bosanskom Grahovu. MO BIH

A. O.

26.7.2022

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, zajedno sa vojnim atašeom Republike Hrvatske brigadirom Davorom Kiraljom, upriličio je 26. jula 2022. godine, posjetu timu deminerskog bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na deminerskom radilištu Crni Bunari na područiju Bosanskog Grahova.

Deminersko radilište Crni Bunari kod Bosanskog Grahova jedno je od preko 20 deminerskih radilišta u Bosni i Hercegovini na kojem su angažirani pripadnici deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH.


Sa upriličene posjete. MO BIH

Značaj deminiranja lokaliteta Crni Bunari posebno je značajan i zbog omugućavanja traganja i pronalaska posmrtnih ostataka poginulog pripadnika 7. gardijske brigade HV "Pume".

Zamjenik ministra Krešić je ovom prilikom naglasio da je ovo područje jedno od zahtjevnijih lokaliteta na kojem pripadnici Deminerskog bataljona ulažu značajne napore kako bi ovo područije bilo očišćeno od mina, ekshumirani posmrtni ostatci i dato na upotrebu lokalnom stanovništvu, smatrajući sam proces deminiranja jednim od najhumanijih zadataka koje obavljaju pripadnici OS BiH.

Oružane snage BiH obavljaju oko 30 posto svih aktivnosti u procesu uklanjanja mina i time daju i više nego značajan doprinos stvaranju sigurnog okruženja širom Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.