NOVE TARIFE

Od danas skuplja struja za domaćinstva u RS

Ukoliko u ovom slučaju potrošite 800 kilovata, dio do 500 će se obračunavati po jednoj cijeni, a dio od 300 po drugoj, većoj cijeni

Izjednačavanje ljetne i zimske tarife. Ilustracija

Piše: A. K.

1.1.2023

U bh. entitetu RS na snagu stupa novi obračun potrošnje električne energije za domaćinstva koji će u konačnici rezultirati i većim računima za građane.

Prvi dan nove 2023. godine u Republici Srpskoj donosi i izjednačavanje ljetne i zimske tarife za obračun struje kao i uvođenje "blok tarifa".

Ranije su iz Regulatorne agencije za energetiku RS saopćili da je predviđeno da domaćinstva prema potrošnji struje budu podijeljena na tri grupe: Oni koji troše do 500 kilovata, od 500 do 1.500 kilovata te od 1.500 kilovata i više.



Ukoliko u ovom slučaju potrošite 800 kilovata, dio do 500 će se obračunavati po jednoj cijeni, a dio od 300 po drugoj, većoj cijeni.

Podsjećamo, elektroprivrede u BiH već su najavile da će u 2023. godini doći do usklađivanja cijena električne energije sa onima na evropskom tržištu te da će biti potrebno uvoditi tzv. "blok tarife" što znači da se potrošnja struje do određene količine obračunava po jednoj cijeni, dok nakon toga cijene struje značajno rastu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.