FUNKCIONER HDZ-A

Čavara: Uvjeren sam da će Vijeće ministara BiH biti formirano do kraja januara

On je istakao da se institucije na državnom nivou trebaju okrenuti rješavanju ključnih problema u BiH

Marinko Čavara: Nadam se da će Vijeće ministara dati novi zamah odnosima u BiH. Armin Durgut / PIXSELL

S. S. / Srna

2.1.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara izjavio je u intervjuu Srni da se nada da će novi Vijeće ministara dati zamah odnosima u BiH bez sukobljavanja i tenzija, kao i da će BiH, poštujući mehanizam koordinacije, usvojiti zakone koji su joj obaveza na njenom putu ka EU.

Čavara je rekao da očekuje i da će do kraja januara bi formiran kompletan saziv Vijeća ministara i da će vrlo brzo biti usvojen budžet.

Komentarišući činjenicu da je sjednica na kojoj se potvrđivalo imenovanje predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto protekla bez mnogo žuči i pitanje šta očekuje u radu Parlamentarne skupštine BiH, Čavara je naveo da na sjednici nije bilo tenzija.

- Sve je proteklo u demokratskom modelu i nadam se da će i naredne sjednice biti isto tako demokratske i da će Vijeće ministara raditi u punom kapacitetu. Nadam se da će Vijeće ministara dati novi zamah odnosima u BiH jer zaista je bilo dosta sukobljavanja i tenzija - rekao je Čavara.

"Krenuti ka rješavanju ključnih problema"

On je istakao da se institucije na državnom nivou trebaju okrenuti rješavanju ključnih problema u BiH.

Na pitanje da li u narednom periodu očekuje da će se partnerstvo i glasanje formirati od tačke do tačke dnevnog reda s obzirom na praksu koja je bila u prethodnom sazivu Parlamenta BiH, Čavara je rekao da takva praksa donosi nestabilnost u odnosima.

- Takva praksa stvara nepovjerenje. Oni koji su dogovorili formiranje vlasti moraju zajedno funkcionisati jer smo i potpisali programska načela koja definišu određene stavove o mnogim pitanjima. Tako da ne vidim nijednog razloga da se ne radi na takav način i poštuju odnosi u parlamentarnoj većini - istakao je Čavara.

Čavara je napomenuo da očekuje da će opozicija biti konstruktivna i da će uvijek biti za pozitivna rješenja koja znače napredak za BiH, za sve njene narode i građane.

Do kraja januara

On je uvjeren da će kompletno Vijeće ministara biti formirano do kraja januara.

- To je rok koji je predviđen tako da ćemo moći krenuti sa aktivnostima koje su pred nama, a jedna od njih je usvajanje Budžeta institucija BiH za narednu godinu i stvaranje uslova da svi koji koriste budžetska sredstva mogu maksimalno ostvariti svoja prava - smatra Čavara.

Čavara je istakao da nakon dobijanja kandidatskog statusa BiH treba da se prilagodi pravnoj tekovini EU.

- Ukoliko želimo biti dio EU moramo prilagoditi ukupan sistem pravnoj tekovini EU. S obzirom na to da smo ranije dogovorili i usvojili mehanizam koordinacije, to treba staviti u potpunu funkciju. Način na koji smo dobili kandidatski status pokazuje da postoji politička spremnost EU da pruži maksimalnu podršku BiH - istakao je Čavara.

Srbija i Hrvatska žele pomoći BiH

Komentarišući odnose BiH sa susjedima, u prvom redu Srbijom i Hrvatskom, Čavara je napomenuo da BiH treba imati korektne odnose sa susjedima.

- To znači mir i stabilnost s jedne strane, a sa druge - ko će vam prvi pomoći u svakoj nevolji nego susjedi. Iz različitih krugova se stvaraju tenzije između pojedinih susjeda u BiH, ali to trebamo prevazilaziti, otvorena pitanja rješavati i u dobrosusjedskom odnosu graditi bolju budućnost", poručio je Čavara.

Osvrćući se na optužbe iz pojedinih krugova da se Hrvatska i Srbija puno miješaju u odnose u BiH, Čavara je ocijenio da je riječ o nekorektnim stavovima.

- To je nekorektno, jer imamo puno zemalja koje brinu o BiH i žele joj pomoći, a smatram da i Hrvatska i Srbija žele pomoći BiH. Treba graditi prvenstveno sa susjedima dobre odnose i zajednički iskoristiti ovaj put ka EU da izgradimo stabilnost u BiH i stabilne odnose na Balkanu - naglasio je Čavara.

"Poštujem Ustav i zakone"

Komentarišući zamjerke pojedinih krugova u BiH da kao čovjek sa američke crne liste ne bi trebao da bude izabran u Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Čavara je poručio da u BiH postoje Ustav i zakoni.

- Ni Ustav ni zakone nisam prekršio, a američka administracija je u jednom trenutku procijenila da sam nešto trebao uraditi, da sam mogao to uraditi... Međutim, to je njihov politički stav. Ako je nekom važniji politički stav bilo koje države, pa evo i SAD, nego Ustav i zakoni BiH, onda se treba postaviti pitanje koliko oni vole BiH - kaže Čavara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.