SRAMOTNO

Bakirov ’kurban’ uvodi FBiH u anarhiju

SDA je u cilju očuvanja vlastitih uhljebljenja i kontrole nad institucijama spremna žrtvovati i samu državu

Lendo: Blokira jer mu se može. Parlament FBiH

Danijal Hadzovic

18.2.2023

Stranka demokratske akcije je, preko svog “kurbana” Refika Lende, odlučna izvršiti otvoreni udar na demokratsku volju većine građana u FBiH i blokirati gdje god blokirati može. Naime, nakon što je najavio da će onemogućiti izbor nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine bez SDA, Lendo je odlučio blokirati čak i izbor predsjednika FBiH.

 Demonstracija sile

U Parlamentu FBiH su u petak dva člana novoizabranog rukovodstva Federacije BiH Igor Stojanović i Lidija Bradara organizirali sastanak s ciljem da izaberu predsjednika FBiH, no na sastanku se nije pojavio Lendo, zbog čega predsjednik nije mogao biti imenovan. Ovo je već drugi put da Lendo koči imenovanje predsjednika Federacije. Ukoliko ne bude dogovora o izboru novog predsjednika, tu odluku će na kraju donijeti Predstavnički dom Parlamenta ovog entiteta.

I dok su SDA-ovi motivi, kada je u pitanju najava blokiranja izbora nove vlade jasni, u slučaju blokiranja izbora predsjednika Federacije nema nikakve logike, osim da se blokira radi samog blokiranja, kako bi SDA, putem “kurbana” Lende, pokazala da joj se može i demonstrirala nekakvu silu.

U demokratskim sistemima neke stvari su pitanje čiste formalnosti. Davanje mandata nekom kandidatu za sastav nove vlade nakon što osigura parlamentarnu većinu je nešto što se podrazumijeva. Nećete vidjeti slučaj da predsjednik ili kralj odbiju dati mandat određenom kandidatu zato što im se ne sviđa, iako formalno na to imaju pravo. Međutim, SDA, putem Lende, vrši otvoren udar na FBiH i jasno daje do znanja da će blokirati gdje god može.

Demokratska volja

Na taj način ova stranka vrši direktan udar na demokratski poredak u Bosni i Hercegovini. Ne haju oni previše za to jer, uprkos svoj toj višedecenijskoj tlapnji o borbi za BiH i Bošnjake, ovim potezima postaje jasno da je SDA u cilju očuvanja vlastitih uhljebljenja i kontrole nad institucijama spremna žrtvovati i samu državu. A poslije ovakvih poteza teško da će ova stranka imati i najmanje moralno pravo buniti se i držati moralne lekcije SNSD-u i HDZ-u ako bi sutra ponovo krenuli s udarom na institucije.

Pitanje je samo kako će čitava zavrzlama biti riješena, hoće li SDA-ova blokada uspjeti, a Fadil Novalić i dalje biti sačuvan u tehničkom mandatu, hoće li se na kraju popustiti pred siledžijstvom ove stranke, pa s njima praviti nova vlast, ili će se naći mehanizam za realizaciju demokratske volje, a lažnim silnicima stati ukraj. Sve osim ove posljednje opcije bio bi poraz za Federaciju i BiH.

Neće biti izbora

Refik Lendo (SDA) u petak je još jednom kazao da neće biti izbora predsjednika FBiH dok se lideri SDP-a, SDA i HDZ-a ne dogovore o tome ko će biti premijer Vlade Federacije BiH.

Drugim riječima, bez obzira na većinu u Parlamentu, Lendo je poručio da za njega demokratska većina ne važi i da SDA mora ostati u vlasti, htjeli ili ne htjeli.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.