ODRŽANA SJEDNICA

VSTV BiH imenovalo nosioce pravosudnih funkcija

Pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih

Sa ranije sjednice. Fena

A. O.

23.3.2023

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) tokom drugog dana sjednice, koja je održana 22. i 23. marta 2023. godine u Sarajevu, donijelo je odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su Dantes Samardžić, na poziciju sudije Općinskog suda u Bihaću; Kanita Kukić,  na poziciju sudije Općinskog suda u Sarajevu; Anja Laštro, na poziciju sudije Općinskog suda u Sarajevu; Lejla Hadžimahmutović, na poziciju sudije Općinskog suda u Zenici; Edna Mujkanović, na poziciju sudije Općinskog suda u Zenici; Admir Saletović, na poziciju sudije Općinskog suda u Zenici.

Na nivou bh. entiteta RS, imenovani su Dijana Stevanović, na poziciju sudije Osnovnog suda u Bijeljini; Nebojša Vrhovac, na poziciju sudije Osnovnog suda u Prnjavoru; Bojan Dobrnjac, na poziciju sudije Osnovnog suda u Kotor Varoši; Darko Mijatović, na poziciju sudije Osnovnog suda u Vlasenici.

Na nivou Brčko distrika Bosne i Hercegovine, imenovana je Azapagić Dijana, na poziciju tužioca Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTS BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije stupit će na dužnost 10. aprila 2023. godine.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.