NA ŠETALIŠTU

U Mostaru proslava Praznika rada uz prvomajski grah

Radničku klasu je uhvatila letargija, kaže Milić

Sa Šetališta danas: Hiljadu porcija podijeljeno  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Meliha Smajkic

1.5.2023

Nakon što je lani u najveći grad na Neretvi vraćena tradicija obilježavanja Prvog maja uz grah, ova proslava se danas održala na Šetalištu u organizaciji Unije neovisnih sindikata FBiH, a pod pokroviteljstvom Grada Mostara.

Predsjednik Unije, Josip Milić podsjetivši na borbu za radnička prava od prije 137 godina kada je mnoštvo ljudi bilo spremno dati i svoj život, kazao je da je danas takva situacija u kojoj se radnici mogu organizirati bez problema.

Paradoksalna situacija

- Međutim, s druge strane, imamo situaciju, koja je paradoksalna i nerazumljiva da preko 50 posto radnika u BiH nije organizirano u sindikate i ne koristi svoja prava štrajka i protesta.To je nepojmljiva situacija. Isto tako, imamo na drugoj strani umirovljenike koji gledaju da im ova vlast dadne mrvice sa stola, a znamo da vlastodršci imaju po 5.-6.000 KM svoju plaću - rekao je Milić.

Sve to je, naveo je, teško objasniti, a ocijenio je da je radničku klasu uhvatila letargija.

Milić: Teško objasniti. M. Smajkić

- Nije više stvar siromaštva imate li pojesti ili ne. Drugi su zahtjevi danas, drugi su bili prije 150 godina. Ako vlast nije spremna uhvatiti se u koštac s kriminalom, korupcijom i nepotizmom nestat ćemo sa ovih prostora i Hrvati i Bošnjaci-naglasio je on.

Kraća radna sedmica

Naveo je i da će veliki pomak biti to ako nova Vlada FBiH donese zakonsko rješenje o neradnom danu na nivou FBiH te da su njegova očekivanja da u vremenu robotike, tehnologije i digitalizacije radna sedmica traje kraće.

- Očekujem da uz vikend i petak bude slobodan dan i da imamo šestosatno radno vrijeme - rekao je Milić.

Ivana Marić, predsjednica Sindikata državnih službenika i namještenika Grada Mostara iskazala je zadovoljstvo što se ovoj proslavi odazvao veliki broj građana koji su došli da zajedno podijele radost praznika.

Podijeljeno hiljadu porcija graha

Među njima je bila i penzionerka, Milka Matić koja je kazala da se rado odazvala proslavi Praznika rada uz grah. Kazala je da je u svom radnom vijeku bila sretna i zadovoljna.

- Imala sam posao i sigurnost. A, danas je jadno svima pogotovo onima koji imaju djecu, koju treba nahraniti, obući, odškolovati - kazala je ona.

Inače, danas je na šetalištu podijeljeno hiljadu porcija graha koji je pripremljen u Javnoj kuhinji Crvenog križa Grada Mostara, a koji su podijelili njihovi vrijedni uposlenici i volonteri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.