U SARAJEVU

Zamjenik ministra odbrane Galić s veleposlanikom Mađarske

Svaki korak za koji u BiH postoji konsenzus za nas je od velike važnosti i uvijek ćemo biti spremni ga podržati

Sa sastanka. Fena

FENA

9.5.2023

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić, u utorak je u Sarajevu u nastupni posjet primio veleposlanika Mađarske u BiH Krisztiána Pósu.

Sugovornici su razgovarali o vojnoj suradnji dvaju zemalja, pri čemu je posebno istaknuta značajna uloga koju mađarski kontingent ima u sastavu Snaga Europske unije (EUFOR) u BiH. Zamjenik ministra Galić je naglasio da je Mađarska jedan od ključnih partnera Bosne i Hercegovine.

Veleposlanik Pósa je istaknuo da su Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan jedan od ključnih prioriteta za Mađarsku, koja aktivno podržava euroatlanski put Bosne i Hercegovine, u cilju izgradnje mira i stabilnosti.

Naglasio je da je Mađarska odigrala jednu od ključnih uloga u realizaciji donacije iz Europskog fonda za mir (EPF) od 10 milijuna eura za deminersku opremu Oružanim snagama BiH, a putem Misije organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS/OSCE) u BiH pomogla je i modernizaciju vojnih skladišta u Bosanskoj Krupi i Kuli. Također, sa 200.000 vakcina Mađarska je u vrhu zemalja koje su pomogle BiH u borbi proti pandemije COVID-19.

- Svaki korak za koji u BiH postoji konsenzus za nas je od velike važnosti i uvijek ćemo biti spremni ga podržati - naglasio je veleposlanik Pósa.

Zamjenik ministra Galić se zahvalio mađarskom veleposlaniku na svim projektima potpore Oružanim snagama BiH te istaknuo otvorenost za programe proširenja te suradnje. Mađarska uskoro preuzima predsjedanje Europskom unijom, što oba sugovornika vide kao dodatnu mogućnost za povećanje suradnje, uključujući tu i mađarsku spremnost za razvojne programe s tvrtkama vojne industrije BiH.

Sastanku su nazočili i predstojnica Ureda zamjenika ministra obrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić, vojni izaslanik Mađarske u BiH pukovnik Attila Sándor i diplomatski predstavnik Veleposlanstva Mađarske za poslove s NATO-om u BiH Csaba Félegyházi, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.