ŽESTOK ODGOVOR

HVO brigada: Gradonačelnice Karić, čistom desetkom položili ste ispite licemjerja

Oko spomenika poginulim borcima HVO brigade "Kralj Tvrtko" u Sarajevu podigla se velika prašina

Idejno rješenje spomenika. HVO Sarajevo

Z. K.

2.6.2023

Oko spomenika poginulim borcima HVO brigade "Kralj Tvrtko" Sarajevu se podigla velika prašina i to nakon što je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odgovorila Lidiji Bradara, predsjednici FBiH, da spomenik već postoji i da je podignut prošle godine. Sada su se oglasili i iz brigade.

Otvoreno pismo

Bradara je kazala nedavno da je krajnje vrijeme da u Sarajevu bude podignut spomenik poginulim pripadnicima HVO brigade "Kralj Tvrtko". Međutim, Karić je odgovorila Bradari riječima da je spomenik već podignut, 30. maja 2022. godine. I zaista jeste. Ali, iz brigade HVO Sarajevo "Kralj Tvrtko" žestoko odgovaraju Karić, poručivši, između ostalog, da je pred Sarajevom dug put dokazivanja.

- Mi u Koordijaciji Udruga HVO-a Kantona Sarajevo, udruga koje su proizašle iz Brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“ obraćamo vam se otvorenim pismom, jer ne možemo prešutjeti vaše izjave da je izgradnjom spomenika pripadnicima Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“ prošle godine Sarajevo položilo još jedan ispit ljudskosti, pravde i humanosti.

Ovom ste izjavom uvrijedili najprije dobrovoljce koji su branili Sarajevo, invalide koji su u toj obrani ostali bez dijelova tijela i narušenog zdravlja, a najviše ste uvrijedili obitelji poginulih branitelja, pripadnika Brigade HVO-a 'Kralj Tvrtko' koji u gradu kojeg su branili i dalje nemaju spomenik kakvog žele njihovi suborci i obitelji jer im dozvolu za spomenik godinama uskraćuju gradske vlasti - poručuju iz brigade.

Dodali su da je Marinko Pejić, koji je prisustvovao prilikom otkrivanja spomenika, napustio grad 1992. godine i da kao takav nije relevantan. Kažu i da se on, po povratku u Sarajevo, priklonio SDA politici te da radi sve prema njihovim interesima i željama.

Prekrajanje povijesti

- Ne mislite valjda da je Adil Kulenović bio u rovu s Marinkom Pejićem, jer uzvanice na otvorenju spomenika kojim se ponosite bili su uglavnom Pejićevi i Kulenovićevi istomišljenici, zagovornici velikobošnjačkih politika i promotora lažne multietničnosti. 

Činjenica da je osoba poput Pejića dobila dozvolu za gradnju spomenika, dozvolu koja se godinama uskraćuje obiteljima pripadnika Brigade HVO-a „Kralj Tvtrko“ još je jedan poraz ljudskosti, pravde i humanosti - pitaju iz HVO Sarajevo te dodaju:

- Spomenik je to licemjerju i lažnoj multietničnosti glavnog grada, politici koju očito i sami podržavate ne prezajući ni od krivotvorenja povijesti. Jer dozvoliti ljudima koji su otišli iz Sarajeva kad je bilo najteže da podižu spomenike onima koji su ostali i ginuli za ovaj grad, eklatantan je primjer prekrajanja povijesti s jasnom porukom.

Porukom da onima koji se nisu podredili velikobošnjačkoj politici pretvaranja Sarajeva u bošnjački grad u njemu nema mjesta, ne mogu graditi spomenike niti se pokloniti onima koji su branili Sarajevo u odori HVO-a koja je očito nepoželjna. Jedan od dokaza takvoj tvrdnji je i da se Udruge HVO-a izbacilo iz proračuna grada i kantona kojeg su branili – njihova je poruka.

Dug put

Referirajući se na riječi Karić: "mi vam poručujemo da je Sarajevo položilo svoj ispit i da, kao takvo, više nema šta dokazivati", iz HVO Sarajevo kažu da je pred gradom dug put dokazivanja da opet može biti ono što je nekad bilo, "multietnička sredina u kojoj se niko ne treba priklanjati politici dominacije najbrojnijih, već živjeti svoje različitosti.

Prvi korak na tom putu može biti dozvola za gradnju spomenika poginulim pripadnicima Brigade HVO-a 'Kralj Tvrtko' prema idejnom rješenju Dane Vukovića kojeg smo u Koodrinaciji udruga HVO-a Kantona Sarajevo pihvatili, s istaknutim obilježjem Brigade čija su 102 pripadnika svih nacionalnosti položila živote za ovu zemlju i njezin glavni grad.

Eto vam prilike da položite ispit ljudskosti, pravde i humanosti. Dosad ste s čistom desetkom položili samo ispite licemjerja, lažne multietničnosti i prekrajanja povijesti - zaključuju iz brigade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.