RIJEČ STRUČNJAKA

Trnka: Direktan izazov visokom predstavniku

Na ovaj način se destabilizuje čitav pravni poredak BiH

Trnka: Međunarodna zajednica bez refleksa. Printscreen

Meliha Smajkic

17.6.2023

Politika Republike Srpske je dosljedna u svom nastojanju da omalovaži institucije i pravni poredak u Bosni i Hercegovini i sve rade u tom kontekstu.

Nije čudno

Kaže nam to profesor ustavnog prava, Kasim Trnka, komentirajući poziv Nenada Stevandića, predsjednika NSRS, o održavanju posebne sjednice na kojoj će biti razmatran Prijedlog izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, čime će se regulirati da se u Službenom glasniku RS ne objavljuju odluke visokog predstavnika.

Prof. Trnka navodi kako to s njihove strane nije čudno, ali je čudno, naglašava, da međunarodna zajednica ne pokazuje nikakav refleks prema tome niti poduzima neke ozbiljnije mjere, osim neke verbalne osude.

- Ali, to naravno nije dovoljno, jer na ovaj način se destabilizuje čitav pravni poredak BiH. Oni kažu da poštuju Dejtonski sporazum, a u Dejtonskom sporazumu, u Ustavu BiH piše da institucije entiteta moraju poštovati odluke i propise koje donose institucije BiH. 

Vrlo zanimljivo

U ovom slučaju visoki predstavnik zamjenjuje institucije BiH, to znači oni imaju isto obavezu da, poštujući Ustav BiH, objavljuju odluke visokog predstavnika. Sad će biti vrlo zanimljivo šta će uraditi visoki predstavnik, jer ovo je direktan izazov visokom predstavniku - ističe prof. Trnka.

Kaže i kako je potpuno jasno da vlasti RS u svojim namjerama, najprije, nastavljaju sa svojom secesionističkom politikom.

- Drugo, oni ne priznaju Šmitovu instituciju, jer, navodno, nije uspostavljena u skladu s važećim propisima, iako to ,naravno, nije tačno - zaključuje ovaj pravni ekspert.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.