ALARMANTNO

Pred jednim problemom sve drugo postaje beznačajno: Demografska kataklizma!

Zbog negativnog prirodnog priraštaja samo u 2022. godini imali smo deficit veličine jednog grada – Fojnice ili Nevesinja, kaže Osmić

U prvih devet mjeseci prošle godine u našoj zemlji rođeno 18.344 djece. Facebook

Alen Bajramovic

30.1.2024

Sve aktuelne teme današnjice beznačajne su pred razmjerama problema s kojim se BiH već godinama suočava, a čijih ćemo posljedica postati svjesni tek kad bude kasno. 

I posljednji zvanični statistički podaci pokazuju da je u prvih devet mjeseci prošle godine u našoj zemlji rođeno 18.344 djece, dok je u istom periodu umrlo 25.807 stanovnika BiH.

Velike posljedice

U istom periodu, samo pet godina ranije, u BiH je rođeno 21.006 beba.

- To samo pokazuje trend kojem je naše društvo izloženo posljednjih deceniju, deceniju i po. Imamo veliki odliv najpotentnijeg dijela stanovništva, koje, ne percipirajući perspektivu ovog društva, svoju sigurnost traži u zemljama najčešće zapadne Evrope. Ako se taj trend ne ublaži, mi ćemo ponavljati iz godine u godinu da ovo nije zabrinjavajuće, nego alarmantno, katastrofalno i ima dugoročne, dalekosežne i nesagledive posljedice po bh. društvo - kaže za “Avaz” Amer Osmić, profesor sociologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Osmić: Nismo bili u stanju provesti ni popis stanovništva. Anadolija

Ne samo da nema mjere kojima bi spriječila da ostane bez budućnosti, već BiH nema ni tačne podatke o tome koliko je mladih, potentnih ljudi u reproduktivnoj dobi, koji su školovani ovdje, izgubila, a da nije ni pokušala da ih zadrži.

Osmić upozorava da većina političkih subjekata razmišlja isključivo od izbora do izbora, a potrebne su nam dugoročne mjere koje će u fokus staviti mladu osobu.

- Vidite da nismo bili u stanju provesti ni popis stanovništva 2023., kada je trebao biti obavljen. Vrlo teško ćemo se iz ovog vrtloga depopulacije izvući ako te mjere ne budu stavile u fokus upravo one koji nam najviše i odlaze - ističe Osmić.

Naglo starimo

Istraživanja u kojima je i sam učestvovao pokazuju da smo društvo koje naglo stari, pa je trenutna prosječna starost u bh. društvu oko 44 godine.

- Uzmite u obzir fertilnu dob žene, kad je ona u stanju da rađa djecu, pa komparirajte to s podatkom da je prosječna starost 44 godine i vidite u kojem belaju se nalazimo. Dugo nećemo biti u stanju da nadomjestimo samo broj umrlih. Zbog negativnog prirodnog priraštaja samo u 2022. godini imali smo deficit veličine jednog grada – Fojnice ili Nevesinja, nebitno. Ako uzmemo u obzir procjene da BiH za godinu napusti 25.000-30.000 ljudi, onda vidite o kakvoj demografskoj kataklizmi se radi - pojašnjava Osmić.

Bit ćemo prinuđeni uvoziti radnu snagu

Depopulaciju vidi kao gorući problem, pa ako mladi ne budu u fokusu odluka, a potreban im je siguran, pravedan i funkcionalan sistem, koji ne počiva na nepotizmu i korupciji, demografska slika BiH u ne tako dalekoj budućnosti bit će bitno drugačija.

- Bit ćemo prinuđeni uvoziti radnu snagu iz do sada nama vrlo egzotičnih zemalja trećeg svijeta, poput Bangladeša, Pakistana, Indije, Afganistana… Kad je riječ o bh. stanovništvu, mene je pomalo strah i promišljati o tome, ali mislim da još nije kasno da spasimo ono što se spasiti može - kaže Osmić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.