SRAMOTNO

Vlast spava, pacijenti umiru, lijekova nema: Hiljadu teško oboljelih na listama čekanja!

Periodično imamo problem s deficitarnim citostaticima, kaže Glušac

Ko je kriv za nedostatak citostatika. Avaz

Meliha Smajkic

9.6.2024

Kako se vlasti odnose prema najteže oboljelim pacijentima, govori podatak da ih je čak 1.370, prema posljednjim informacijama, zaključno s posljednjim danom maja, na listama čekanja po lijeku!

Samo šturo

- Stvarni broj po JMBG pacijenata je niži od 1.370, jer jedan pacijent može biti na listi čekanja za dva ili više lijekova, a liste čekanje se formiraju prema JMBG-u za svaki lijek. Posmatrano po oboljenjima, najveći broj se odnosi na karcinome dojke i pluća, te hematološka i ostala onkološka oboljenja - šturo su u petak odgovorili na naš upit iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Enida Glušac, predsjednica Udruženja „Renesansa“, koje okuplja žene oboljele od karcinoma dojke, kaže nam da se liste čekanja samo povećavaju.

- Bojim se da će se samo nastaviti povećavati, jer mi imamo više od 2.000 pacijenata na listama čekanja, što za određene medicinske usluge, što za terapije, a od toga je samo 500 onkoloških pacijenata. S druge strane, periodično imamo problem s deficitarnim citostaticima, gdje se svakih nekoliko mjeseci dešava da po nekoliko citostatika nedostaje kliničkim centrima - govori nam Glušac.

Glušac: Živimo u apsurdistanu. Facebook

Naglašava da se pribojava kako bi u cijeloj toj situaciji mogao nastati novi problem - povlačenje farmaceutskih kompanija s tržišta BiH.

- Mi, zapravo, živimo u pravom apsurdistanu. Dok, s jedne strane, imamo onkološke pacijente koji umiru čekajući određeni lijek, za iste te lijekove farmaceutske kompanije moraju platiti uništavanje, jer su ih oni nabavili na vrijeme, ali isto to nije učinio Zavod - objašnjava Glušac.

Prvo mjesto

Onkološki pacijenti se, kaže, više ne mogu pouzdati ni u čiju dobru volju niti savjest.

- Ne mogu onkološki pacijenti biti zavedeni pod „ostalo“ kada se donosi zakon o finansiranju i zauzimati sramotno osmo mjesto, pa, ako ostane novca, da se onda izdvoji. Valjda bi onkološki pacijenti trebali biti na prvom mjestu - iznosi Glušac.

Minoran iznos

Usluge i lijekove Fonda solidarnosti lani je koristilo više od 40.000 pacijenata. Od toga je njih više od 20.000 dobilo lijekove. Iako je zakonima jasno propisano izdvajanje sredstava iz zdravstvenog osiguranja u Fond solidarnosti, dok ostatak sredstava osigurava Vlada FBiH iz budžeta, praksa pokazuje da se godinama uplaćuje tek minoran iznos, između 16 i 20 posto.

Jednostavno ne vode računa kada će i da li nabaviti dovoljnu količinu citostatika i kada će raspisati tendere, kaže Glušac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.