SEZONSKA PROGNOZA

Ljeto će biti pakleno

Bit će česta pojava toplotnih valova koji će biti intenzivniji, ali i duži, kaže Krajinović

Temperature zraka sve više. Facebook

Meliha Smajkic

19.6.2024

Da su temperature zraka svakim danom sve više tokom ovogodišnjeg prvog vala vrućina pokazuju podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Tako je danas u 16 sati u Mostaru izmjereno 37 stepeni Celzijusa, a u Banjoj Luci i Zenici stepen manje. U Tuzli i u Gradačcu je temperatura zraka iznosila 35 stepeni, a u Sarajevu, Bugojnu, Sanskom Mostu i Širokom Brijegu 34 stepena Celzijusa...

Temperature i do 40 stepeni

Prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa FHMZ-a temperaturne vrijednosti do kraja sedmice dosezat će i do 40 stepeni na jugu naše zemlje.

Krajinović je podsjetio na to da je apsolutni rekord za ovaj mjesec izmjeren u Mostaru, kada je 29.juna 2006.godine bilo 41,2 stepena Celzijusa. I, prije tri godine, dodao je, imali smo toplotni val koji je uslovio na nekim stanicama i četiri dana sa nadmašenim rekordima. Te 2021. godine postavljeni su rekordi na Bjelašnici, u Bugojnu, Gradačcu, Sarajevu i Zenici. Također, rekordi su registrovani, naveo je, i 2012., 2006. i 2003.godine.

Ljeto, kalendarski, nastupa sutra, 20.juna u 22 sata i 50 minuta.

- U pogledu na sezonsku prognozu, kada je u pitanju ljeto pred nama, vrijednosti temperatura zraka tokom sva tri ljetna mjeseca su natprosječno visoke. Ono što treba naglasiti jeste pozitivna odstupanja koja su najviša na sjeveru naše zemlje i kreću se čak iznad pet stepeni u odnosu na referentne vrijednosti. Ta pozitivna odstupanja u drugim predjelima naše zemlje kreću se između tri i četiri stepena. U takvim okolnostima vrijednosti temperatura kakvih smo sad svjedoci bit će jako česte, odnosno, bit će česta pojava toplotnih valova koji će biti intenzivniji, ali i duži - rekao nam je Krajinović.

Vrhunac toplotnog vala

Uz sve to, nastavio je, ako pogledamo prognozu padavina za tri ljetna mjeseca, jasno vidimo na svim prognoznim modelima da nas očekuje ljeto s manjim količinama padavina nego je to uobičajeno.

- Te količine padavina su dosta manje i one su ispod 50 posto za veći dio naše zemlje - kazao nam je Krajinović.

Inače, vrhunac ovog toplotnog vala očekuje se u petak. Od subote bi temperaturne vrijednosti trebale biti u padu, a osjetno svježije očekuje se od ponedjeljka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.