RADOVI

Baković: Ne bojimo se za plasman

Za adaptaciju objekta i opremu uložit će se oko 227.000 eura

Radovi se privode kraju. A. Kamber

Piše: A. Kamber

29.10.2019

Privode se kraju građevinski radovi na skladištu autohtonog livanjskog sira. Kako nam je kazao predsjednik Udruženja proizvođača autohtonog livanjskog sira Jozo Baković, objekt bi trebao biti adaptiran i u cijelosti opremljen do kraja oktobra.

Mini sirare

-Planirano je uložiti oko 227.000 eura. Završetkom projekta proizvođači autohtonog livanjskog sira koji su od Češke razvojne agencije dobili i opremu za moderne mini sirare moći će skladištiti svoj sir na zrenje. A ujedno ga preko naše zadruge i reklamirati i plasirati na tržište te prodavati u samoj zadruzi koja će imati i izložbeno-prodajni prostor - pojasnio nam je Baković na licu mjesta.

Baković: Samo da prođe procedura. A. Kamber

Dodaje da se ne plaše za plasman, samo dok prođe i procedura zaštite ovog proizvoda, što će omogućiti izvoz i u EU i druge zemlje, a prvenstveno u susjednu Dalmaciju.

Lokalna vlast

-Samo da se prebrode administrativne barijere, mi tržište imamo. Autohtoni livanjski sir je davno prepoznat na dalmatinskom teritoriju, posebno u Splitu i Makarskoj je jako tražen. Tražen je i u cijeloj BiH i regiji. Nama neće biti problem plasman. Podržale su nas i Češka razvojna agencija i lokalna vlast, ali se plašimo zbog nedovoljne sistemske brige za stočare - kazao je Baković.


Tradicionalna receptura

Baković je podsjetio da je tajna autohtonog livanjskog sira u vrhunskim pašnjacima, u odgovarajućoj kombinaciji kravljeg i ovčijeg mlijeka, te tradicionalnoj recepturi, tehnologiji i adekvatnom skladištenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.