CRNA HRONIKA

Obustavljena istraga protiv braće Diljević

Nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo

Bogdan i Boško Diljević: Obustavljena istraga. Arhiv

O. MATAVULJ

11.6.2019

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci obustavilo je istragu protiv braće Boška (59) i Bogdana Diljevića (54) iz Bukvaleka kod Banje Luke, koje je MUP RS osumnjičio za ubistvo Bojana Koprene (26), koji je nestao 7. jula 2014. godine.

U Tužilaštvu navode da je naredba o obustavi istrage donesena prije dva dana.

- Naredba o obustavi istrage protiv Boška i Bogdana Diljevića za ubistvo Bojana Koprene donesena je jer nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili to krivično djelo. Istraga o ubistvu Koprene se nastavlja protiv nepoznatih počinilaca - navode u Tužilaštvu.

Nisu željeli obrazložiti zašto je istraga obustavljena, a glavni tužilac Želimir Lepir nam je prekinuo vezu kada smo ga upitali iz kojeg razloga nije prihvaćen izvještaj koji je Uprava za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS 20. juna prošle godine dostavila protiv Diljevića zbog sumnje da su ubili Koprenu.

U tom izvještaju, u koji je "Avaz" imao uvid, sumnju protiv Diljevića MUP RS je zasnovao na iskazima tri svjedoka (imena poznata redakciji), među kojima je i navodni očevidac zločina.

Svjedok u iskazu navodi da je kritični dan sa Koprenom išao kod Diljevića "da ponovo kradu janjad, jer su prethodno uspješno ukrali deset komada". Koprena je Opel Vectrom došao po njega i usput su svratili do prodavnice u kojoj je Koprena kupio dvije kutije crvenog "marlbora". Kada su popili piće u "Krčmi kod Roze", krenuli su prema kući Diljevića.

Po dolasku svjedok je ostao kod auta, a Koprena je otišao prema stadu kada ga, kako navodi svjedok, Diljevići hvataju. Boško je držao pištolj, a Bogdan je Koprenu verbalno napao jer su ga već upozoravali da ne dolazi. Došlo je do svađe i naguravanja i Diljevići su Koprenu krenuli da vode prema stadu kada mu je, kako svjedok tvrdi, Bogdan rekao: "Ne bijeli nijedne". U izvještaju se navodi da je Boško u Koprenu ispalio jedan hitac te da je svjedok "jasno čuo pucanj".

Drugi svjedok je ispričao da je u kritično vrijeme čuo svađu iz pravca kuće Diljevića, glas koji govori: "Ne bijeli nijedne", a nakon toga pucanj. On spominje da je nakon tog događaja, kada je prvi put išao kod Diljevića, primjetio da je Boško imao punu kutiju crvenog "marlbora". To mu je, kako tvrdi, bilo čudno jer zna da Boško ne puši tu vrstu cigareta, a kada ga je upitao za to, dobio je nelogično objašnjenje.

Treći svjedok je rekao da je znao da su Koprena i očevidac kritične noći otišli na imanje Diljevića s namjerom da kradu janjad. Navodno je upozoravao Koprenu da ne ide tamo, jer su mu Diljevići zbog toga već prijetili...

U vrijeme kada je izvještaj sačinjen tijelo Bojana Koprene nije pronađeno. Mjesec i po kasnije pronađeni su posmrtni ostaci, odnosno kosti za koje je DNK vještačenjem potvrđeno da pripadaju Kopreni. Kako saznajemo, Tužilaštvo nije obavijestilo porodicu ubijenog o DNK rezultatima i pronađenim kostima. Njegov automobil Opel Vectra pronađen je zapaljen u selu Udovičići 9. jula 2014., dva dana nakon nestanka. 

Pritužba u radu

Braća Diljević su nakon hapšenja prošle godine pušteni na slobodu, a predmetni tužilac Tatjana Ninković tada nije željela ni da ih primi na saslušanje. Zbog toga je MUP RS protiv nje podnio pritužbu na rad Uredu disciplinskog tužioca (UDT) Visokog tužilačkog vijeća BiH. 

- Pritužba je zaprimljena i predmet je u radu. Odluka UDT-a još nije donesena - navode u VSTV-u.

Iznuđivanje iskaza 

Boško i Bogdan Diljević su se nakon hapšenja 19. juna prošle godine u medijima žalili da su bili žrtve maltretiranja od inspektora koji su vodili istragu. Tužilaštvo je devet dana kasnije zbog toga otvorilo istragu protiv više inspektora za iznuđivanje iskaza od Diljevića. U okviru istrage Tužilaštvo je 7. juna ove godine zatražilo od PU Banja Luka da organizira prepoznavanje osumnjičenih od oštećenog, a na koje su pozvali čak 13 inspektora MUP-a RS koji su radili na istrazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.