NEDOSTUPNI PRAVOSUĐU BIH

Ko su bjegunci s adresom u Srbiji

Potrage su još aktivne za braćom Darkom i Davorom Elezom, braćom kikbokserima Miljanom i Ljubanom Vidovićem te misicom Slobodankom Tošić

Slobodanka Boba Tošić. Agencije

Piše: B. Cerić

3.11.2020

Na desetine osoba koje su nedostupne bh. pravosuđu svoje utočište pronašle su u Srbiji, gdje već godinama borave na poznatim adresama. U BiH su za njima raspisane potjernice zbog teških krivičnih djela.

Već odavno u bijegu je žestoki momak iz Istočnog Sarajeva Darko Elez, koji je jedno vrijeme bio u zatvoru Sremska Mitrovica, gdje je izdržavao kaznu zbog organiziranja kriminalne grupe koja je u prethodnom periodu počinila nekoliko krivičnih djela.


Pokušaj ubistva

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Darko Elez zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi za podstrekavanje na ubistvo Đorđa Ždrala.

I dalje se traga za Davorom Elezom, bratom Darka Eleza, koji se također skrasio u Beogradu. Potjernica za njim raspisana je 2016. godine zbog organiziranog kriminala u predmetu „Lutka“. Osim bh. državljanstva, Davor ima i državljanstvo Srbije. Za njim je 2016. godine raspisana Interpolova potjernica.

U Beogradu je i Slobodanka Tošić, koja je u BiH osuđena na kaznu zatvora od dvije i po godine zbog učestvovanja u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala.


Davor Elez. Arhiva

Nekadašnja „Playboy“ misica Slobodanka Boba Tošić nalazi se na Interpolovoj potjernici od 2019. godine. Optužena je da je u aprilu 2006. godine, prema nagovoru Darka Eleza, namamila vođu suparničkog klana Đorđa Ždrala, kojeg je Elez želio likvidirati. Tošić je, također, negirala da je od Eleza dobila novac za to što je Ždralu namamila u sačekušu.

Miljan i Ljuban Vidović. Agencije

Otmica i ugovor

Braća kikbokseri Miljan i Ljuban Vidović "kriju" se u Novom Sadu na poznatoj adresi, imaju potjernicu za otmicu Nenada Jakovljevića iz Bijeljine 14. maja 2018. godine. Od Jakovljevića su tražili da na svoju štetu sačini ugovor o pozajmici od 8.000 eura zbog navodnog duga od 2.000 eura koji je imao prema braći Vidović i nije vratio.

Svjedočenje videolinkom

Đorđe Radmilović, koji je osuđen za planiranje otmice ubijenog Petra Bajčetića u Bileći, pobjegao je u Srbiju i vjerovatno će svjedočiti videolinkom na suđenju Miljanu Vujoviću u BiH koje je u toku. Radmilović je osuđen na 16 mjeseci zatvora.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.