NA SUDU PROČITANA TUŽBA

Disciplinski postupak protiv Ružice Jukić će biti održan 27. januara

U odgovoru na disciplinsku tužbu Nezirić je kazao kako se radi o slobodi izražavanja, te da kritike o stanju u pravosuđu ne mogu narušiti ugled pravosuđa

Ružica Jukić. BIRN BiH

A. O. / BIRN BIH

23.12.2022

Glavna rasprava u disciplinskom postupku protiv Ružice Jukić, sutkinje Općinskog suda u Tuzli koja se tereti da je počinila disciplinski prekršaj "ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, bit će održana 27. januara naredne godine.

Na pripremnom ročištu pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) pročitana je disciplinska tužba u kojoj se navodi kako je Jukić putem društvene mreže Facebook iznosila vlastite pretpostavke o nacionalnosti sudija i tužilaca koji su sankcionisani smanjenjem plate, da je sa službenog emaila iznosila detalje portalu The Bosnia Times dok je bila članica VSTV-a, te da se na neprimjeren način putem emaila obraćala članovima Vijeća.


Komisija se pozvala na rješenje

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je na pripremnom ročištu rekla kako je Jukić u više navrata etiketirala nosioce pravosudnih funkcija i uputila neprimjeren email članovima VSTV-a, čime je narušila dignitet funkcije sudije.

Advokat Sanel Nezirić, punomoćnik Jukić, tražio je izuzeće iz VSTV-a člana Prvostepene disciplinske komisije Sanina Bogunića, jer smatra da je u sukobu interesa zato što je spomenut u emailovima Ružice Jukić.

U odgovoru na disciplinsku tužbu Nezirić je kazao kako se radi o slobodi izražavanja, te da kritike o stanju u pravosuđu ne mogu narušiti ugled pravosuđa.

Prvostepena disciplinska komisija se pozvala na rješenje VSTV-a od 4. jula 2022. godine, kojim je zahtjev punomoćnika za izuzeće odbačen kao neosnovan. Bogunić je rekao kako je njegov zahtjev za izuzeće iz Prvostepene komisije predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija odbio kao neosnovan.

Nezirić je kazao kako on nije tražio izuzeće članova Disciplinske komisije jer je tek jutros saznao njen sastav, nego članova Vijeća koji su spomenuti u komunikaciji.


Autentičnost dokaza

Tužiteljica Alma Hasanović je iznijela materijalne dokaze, među kojima je snimak Facebook profila Ružice Jukić naslova "Nije majka Muju grdila što se kockao, nego što se vadio", elektronski dopis upućen s njenog službenog emaila portalu The Bosnia Times, elektronski dopis upućen s privatnog emaila Ružice Jukić ovom portalu, te elektronski dopis koji je upućen tužiocu Tomislavu Ljubiću.

Punomoćnik Sanel Nezirić je rekao da osporava autentičnost dokaza koji se odnose na komunikaciju s privatnog emaila Jukić, kazavši da se ne zna ko je pošiljalac i da je svako mogao kreirati tu komunikaciju. Nezirić je predložio da Jukić bude saslušana na glavnoj raspravi, te je uložio 31 materijalni dokaz, među njima akt VSTV-a koji se odnosi na preporuku o istupanju u javnosti nosilaca pravosudnih funkcija donesen u decembru ove godine, email Tomislava Ljubića upućen disciplinskom tužiocu Mirzi Hadžiomeroviću naslova "Treba pomesti dvije trećine tužilaca" i izvještaj Privremene istražne komisije Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu.


Osporio snimke

Također, osporio je videosnimke gostovanja Branka Perića, sudije Suda Bosne i Hercegovine, na nekoliko televizija, gdje je govorio o stanju u pravosuđu, te brojne naslove iz portala i novina u kojima su sudije i tužioci komentarisali rad pravosuđa, rekavši da su i drugi nosioci pravosudnih funkcija istupali javno i nisu sankcionisani, te da isti tretman traži za tuženu.

Tužiteljica Hasanović je kazala kako se ne vodi disciplinski postupak protiv Branka Perića i Tomislava Ljubića, i dodala kako je "opći ton Jukić u komunikaciji bio neprimjeren, te da je to predmet postupanja".

Iz Prvostepene disciplinske komisije su naredili Neziriću da u narednih osam dana predloži koji će dijelovi intervjua sudije Perića biti preslušani na glavnoj raspravi.

Glavna rasprava, na kojoj će biti saslušana i Ružica Jukić, bit će održana 27. januara naredne godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.