SVIJET

Pompeo svjedoči u četvrtak

Pompeo: Dolazi s dužnosti direktora CIA-e

S. N.

10.4.2018

Majk Pompeo (Mike) u četvrtak će u 10 sati po lokalnom vremenu biti u Vašingtonu saslušan pred Komitetom za vanjske poslove Senata Sjedinjenih Američkih Država, objavljeno je iz te institucije.  

Pompeo, bivši direktor CIA-e, nominiran je za novog ministra vanjskih poslova SAD.

Senatori Komiteta ispitivat će ga o njegovim prioritetima i planovima, kao novog šefa američke diplomatije. Očekuje se dinamična rasprava, s obzirom na to da je nekoliko senatora najavilo da neće glasati za njegovo imenovanje.

U tome prednjači liberalni senator Berni Sander (Bernie), koji je najavio da će „rešetati“ Pompea brojnim pitanjima.

S druge strane, svi republikanski senatori te nekoliko demokrata u Komitetu, istakli su da je Pompeo „odličan izbor predsjednika Trampa (Trump)“, te da će glasati za njega.

Pompeo je poznati republikanski političar. Veoma je popularan u svojoj saveznoj državi Kanzas, a poznat je i kao „čovjek bez dlake na jeziku“.

Isticao se kao veliki protivnik zatvaranja zatvora Gvantanamo, zagovara blisko prijateljstvo SAD i Izraela, ali se, naprimjer, javno suprotstavio namjeri predsjednika Trampa da Ambasadu SAD iz Tel Aviva preseli u Jerusalem. Strastveni je zagovornik promjene režima u Sjevernoj Koreji, te ujedinjenje dviju država na Korejskom poluotoku.

Također, koristi svaku priliku da najoštrije kritizira politiku i ponašanje Rusije, a ima i dugu historiju napada na aktivnosti administracije bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame (Barack).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.