AFERE

Hakeri ukrali podatke 500 miliona gostiju

Svi gosti čiji su podaci ukradeni već su počeli dobivati mail obavijesti od hotela

Vrijednost kompanije na berzi odmah je pala za šest posto. Agencije

S. N.

30.11.2018

''Marriott International'', svjetski lanac poznatih hotela, objavio je da su hakeri uspjeli ući u njihovu bazu podataka gostiju i rezervacija i ukrasti detalje oko 500 miliona gostiju.

Vrijednost kompanije na berzi odmah je pala za šest posto!

Kako je saopćeno, od 2014. godine hakeri su imali pristup podacima registracije. Emailovi, brojevi telefona i brojevi pasoša najmanje 327 miliona ljudi tako su završili u hakerskim bazama i na crnom tržištu.

''Marriott'' strahuje i da su podaci miliona gostiju koji sadrže datume rođenja, ali i brojeve kreditnih kartica, također, hakirani.

Otkriće i njegova objava uslijedili su nakon detaljne revizije poslovanja grupacije ''Marriott International''. Revizija je uslijedila nakon akvizicije ''Starwood Hotelsa'', još jednog poznatog hotelskog lanca, prije dvije godine.

- Odmah smo obavijestili organe za provođenje zakona. Otvorena je i naša interna istraga. Ustanovili smo da su hakeri godinama imali neovlašteni pristup bazi ''Starwoodsa''. Još ne znamo razmjere štete - prenio je novinarima portparol grupacije Džef Flaherti (Jeff Flaherty).

Svi gosti hotela, njih oko 500 miliona, bit će emailom obaviješteni koji su im podaci ukradeni. ''Marriot'' je prve poruke te vrste već počeo slati.

Čelnici ove grupacije istakli su i da hakerski upad neće naštetiti finansijskoj moći grupacije. Angažirane su i osiguravajuće i dodatne revizorske kuće da bi se utvrdila stvarna šteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.