POVJERLJIVI DOKUMENTI

Dobija li svijet novu nuklearnu silu

Ako razmišljate o razvoju nuklearnog oružja, što je vaš nuklearni program autohtoniji, to je bolje, kažu stručnjaci

Velike nuklearne ambicije Rijada. Arhic

G. M. / Avaz.ba

17.9.2020

Novi izvještaji stručnjaka pokazali su da Saudijska Arabija vjerovatno ima dovoljno zaliha rude uranija koje se mogu iskopati da bi se otvorio put domaćoj proizvodnji nuklearnog gorivaOvo se vidi iz povjerljivih dokumenata u koje je Guardian imao uvid. 

Pojedinosti o zalihama sadržani su u izvještajima koje su za Kraljevstvo pripremili kineski geolozi koji su pokušavali pomoći Rijadu da vrtoglavom brzinom mapira svoje rezerve uranija u sklopu sporazuma o suradnji u nuklearnoj energiji.  Ovo otkriće će pojačati zabrinutost zbog interesa Rijada za program atomskog oružja. 

Gradnja reaktora

Izvještaj opisuje da su geolozi radili tokom cijele godine, uprkos ljetnim vrućinama, kako bi identificirali rezerve koje bi mogle proizvesti više od 90.000 tona uranija iz tri glavna ležišta u središtu i sjeverozapadu zemlje.

To su depoziti otkriveni u početnim istraživanjima. Daljnja istraživanja bila bi potrebna kako bi se potvrdile rezerve uranija i izračunali troškovi vađenja. Saudijska Arabija je otvorena prema svojoj ambiciji da vadi uranijum, a visoki dužnosnik opisao ga je 2017. godine kao korak prema "samodovoljnosti" u proizvodnji nuklearnog goriva za energetski program.

Istraživanje iz 2019. godine sugerira da bi rezerve potencijalno mogle pružiti Saudijskoj Arabiji i gorivo za reaktore koje želi izgraditi, i višak za izvoz.

Guardian nije mogao samostalno provjeriti vjerodostojnost izvještaja, kojeg su sastavili Pekinški istraživački institut za geografiju uranija (BRIUG) i Kineska nacionalna atomska korporacija (CNNC), radeći sa Saudijskim geološkim zavodom.

- Ako neka od ovih nalazišta postanu stvarno održivi depoziti, a nikako se ne može znati je li to moguće ili ne, stvarni iznosi vjerovatno će biti znatno veći od onoga što bi trebalo za elektranu ili nekoliko elektrana - rekao je profesor Kip Džefri (JŽeeffrey), voditelj rudarske škole Kamborne na Univerzitetu u Ekseteru.

Agresivni koraci

Ako je Saudijska Arabija u stanju iskopati dovoljno uranija na svojoj teritoriji, umjesto da se oslanja na strane dobavljače, to bi Kraljevstvu moglo dati poticaj za stvaranje vlastitog programa naoružanja, kažu stručnjaci, a piše Guardian.

- Ako razmišljate o razvoju nuklearnog oružja, što je vaš nuklearni program autohtoniji, to je bolje. U nekim će slučajevima strani dobavljači uranija od krajnjih korisnika zahtijevati da se obavežu da će upotreba biti u mirnodopske svrhe. No, ako je vaš uranij domaći, ne morate biti zabrinuti zbog tog ograničenja - rekao je Mark Hibs (Hibbs), stariji saradnik u programu nuklearne politike na Karnegijevoj zadužbina za mir.

Drugi stručnjak, Brus Ridel (Bruce Riedel) iz Instituta Brukings, rekao je da su informacije pokazale da Saudijci "agresivno stvaraju preduslove" bilo za energetski ili za program naoružanja i da će osiguravanje domaćeg izvora uranija povećati njihove šanse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.