POSTIGNUT NAPREDAK

Pregovori o iranskom nuklearnom programu u Beču: "Dvije strane su pred dogovorom"

Sjedinjene Države, koje su se 2018. jednostrano povukle iz ugovora i ponovo uvele sankcije Teheranu u vrijeme mandata Donalda Trampa, sudjeluju u njima neizravno

Pregovori za spas ugovora o iranskom nuklearnom programu nastavili su se 29. novembra u Beču. Ilustracija

N. Aj.

12.12.2021

Glavni iranski pregovarač Ali Bageri (Bagheri) izvijestio je danas da je postignut napredak u vezi s temama na dnevnom redu pregovora o iranskom nuklearnom programu što se održavaju u Beču.

- Dvije strane su pred dogovorom o pitanjima koja trebaju biti na dnevnom redu. To je dobar i važan znak jer u početku se nisu mogle dogovoriti ni o kojim će pitanjima razgovarati - rekao je Bageri za službenu iransku agenciju Irnu, prenosi Hina.

- Treba riješiti dva glavna pitanja: prvo je razlika u mišljenju strana o sadržaju pregovora i drugo, razlike u stajalištu o pitanjima u doslovnom smislu - dodao je.

Nakon petomjesečnog prekida pregovori za spas ugovora o iranskom nuklearnom programu nastavili su se 29. novembra u Beču. Na njima sudjeluju zemlje potpisnice ugovora iz 2015., Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Kina, Rusija i Iran.

Sjedinjene Države, koje su se 2018. jednostrano povukle iz ugovora i ponovo uvele sankcije Teheranu u vrijeme mandata Donalda Trampa (Trump), sudjeluju u njima neizravno.

Bečki ugovor nudio je Teheranu ukidanje dijela sankcija koje pritišću njegovo gospodarstvo u zamjenu za drastično ograničenje njegovog nuklearnog programa koji je pod strogim nadzorom UN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.