U SAD

Njemački kancelar Šolc sastao se s američkim predsjednikom Bajdenom

Tema sastanka bila je trenutna kriza između Ukrajine i Rusije

Sa održanog sastanka. AGENCIJE

A. O.

8.2.2022

Američki predsjednik Džo Bajden jučer se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Šolc koji je jučer stigao u Sjedinjene Američke države.

Tema sastanka bila je trenutna kriza između Ukrajine i Rusije. 

Tokom posjete Šolc je govorio i za CNN, gdje je objasnio stav Njemačke u kontekstu rusko-ukrajinske krize. 


Apsolutna neistina

Na pitanje da li je Njemačka više ruski nego ukrajinski saveznik, Šolc je oštro odbacio takve navode.

- Sve je to apsolutna neistina. Mi smo najveći donator Ukrajini zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Dajemo novac Ukrajini i kroz Evropsku uniju. Postoji saradnja i podrška prema Ukrajini i tako će biti i u budućnosti - rekao je Šolc.

Kada je riječ o konkretnim sankcijama Rusiji, Scholz ističe kako zapadni saveznici djeluju jedinstveno na ovom planu.

- Njemačka radi aktivno s Amerikom te saveznicima u NATO-u i Evropskoj uniji da pronađemo konkretne mjere koje ćemo poduzeti u slučaju ruske invazije na Ukrajinu. U tom slučaju, reagovat ćemo zajedno, imat ćemo isti pristup i spremamo se za to. Bit će to velike sankcije koje će intenzivno pogoditi Rusiju - pojašnjava njemački kancelar.

Ipak, ono što je zanimljivo, Šolc nije direktno odgovorio na pitanje da li će se sankcije odnositi i na Sjeverni tok 2, njemačko-ruski projekt koji u posljednjem periodu izaziva brojne kontroverze.


Izvoz njemačkog naoružanja

- Možete biti sigurni da će Njemačka biti zajedno sa saveznicima u tome i poduzet ćemo iste mjere. Tu neće biti razlike između nas. Naš odgovor Rusiji utjecat će na njenu ekonomiju i mogućnosti razvoja države - rekao je kancelar.

Tokom intervjua Šolc se osvrnuo i na izvoz njemačkog naoružanja te je odgovorio na pitanje zašto Njemačka dodatno ne pomaže Ukrajini kroz donacije oružja.

- Radimo mnogo kako bismo podržali naše partnere. Imamo striktne propise za izvoz naoružanja. Zbog tih propisa mogli smo izvoziti oružje u Egipat, ali zbog tih propisa ne možemo raditi isto s Ukrajinom. Takva je situacija godinama. Njemačka je zemlja koja je finansijski najviše podržala Ukrajinu poredeći sve druge zemlje - pojašnjava Šolc.

Na kraju, njemački kancelar je poslao poruku i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

- Transatlantsko partnerstvo je ključ mira u Evropi i Putin mora znati da ne može razdvojiti Evropu i NATO te da mi djelujemo zajedno. On će čuti iste stvari od svih nas - zaključio je njemački kancelar Olaf Šolc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.