NOVA ANALIZA

Institut za proučavanje rata: Putinov potez neće promijeniti tok rata u Ukrajini

Putin i Šojgu su izričito rekli da će biti mobilizirani samo vojnici koji su odslužili početni vojni rok

Vladimir Putin. AGENCIJE

A. O.

22.9.2022

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

Objava ruskog predsjednika Vladimira Putina o "djelimičnoj mobilizaciji" 21. septembra odražava mnoge probleme s kojima se Rusija suočava u svojoj invaziji na Ukrajinu, a koje Moskva vjerojatno neće moći riješiti u nadolazećim mjesecima.

Putinova naredba da se mobilizira dio ruske "obučene" rezerve, odnosno pojedinaca koji su odslužili obavezni vojni rok, mjesecima neće generirati značajnu upotrebljivu rusku borbenu moć.

Možda će biti dovoljno da se 2023. održi sadašnji nivo ruskog vojnog ljudstva nadoknadom ruskih gubitaka, iako ni to još nije jasno. Djelimična mobilizacija Rusije stoga neće lišiti Ukrajinu prilike da oslobodi veći dio svog okupiranog teritorija tokom zime.

Putin i Šojgu su izričito rekli da će biti mobilizirani samo vojnici koji su odslužili početni vojni rok, jasno dajući do znanja da Rusija neće proširiti naoružavanje. Šojgu je također izjavio da to neće uticati na studente i rekao im je da bezbrižno nastave sa svojim učenjem. Ovi su komentari očito imali za cilj ublažiti strah među ruskim stanovništvom da je "djelomična mobilizacija" šifra za opću vojnu obavezu.

Ruski vojnici u početku su slabo obučeni i ne dobivaju obuku nakon završetka roka za služenje vojnog roka. Ruski obavezni vojni rok traje samo godinu dana, što njima daje malo vremena da nauče kako biti vojnici.

Izostanak obuke za osvježenje nakon tog početnog razdoblja ubrzava degradaciju naučenih vojničkih vještina toko  vremena. Šojgu je spominjao namjeru pozivanja vojnika s "borbenim iskustvom", ali vrlo malo ruskih vojnika osim onih koji sada služe u Ukrajini ima ikakvo borbeno iskustvo.

Ruska djeimična mobilizacija neće transformirati rat ove godine i može, ali i ne mora imati značajan uticaj na sposobnost Rusije da nastavi s takozvanim "operacijama" na sadašnjem nivou sljedeće godine. 

Ukrajina i Zapad to ne bi trebali niti odbaciti niti preuveličavati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.