ROBERTO DŽEFERSON

Brazilski političar bacao granate na policiju

Bolsonaro je reagovao rekavši da oni koji su pucali na policiju treba da budu uhapšeni

Pristalice bivšeg poslanika Roberta Džefersona protestiraju protiv njegovog hapšenja pored njegove kuće u Levi Gasparianu, država Rio de Žaneiro, Brazil, u nedjelju. AP / Bruna Prado

A. O. / BBC

24.10.2022

Brazilski političar je u pritvoru nakon što je bacio granate na policajce koji su došli u njegovu kuću u državi Rio de Žaneiro da ga uhapse.

Roberto Džeferson (Jefferson), saveznik krajnje desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara, ranio je dva oficira prije nego što se predao u nedjelju, piše BBC

Kućni pritvor

Sudija Vrhovnog suda ranije mu je odredio pritvor zbog vrijeđanja glavne sutkinje Karmen Lusia (Carmen Lucia). Već je bio u kućnom pritvoru zbog prijetnji.

Bolsonaro je reagovao rekavši da oni koji su pucali na policiju treba da budu uhapšeni.

Dvojica policajaca su ranjena gelerima granate tokom napada na Levi Gasparian (Levy), sjeverno od glavnog grada Rio de Ženera. Prevezeni su u bolnicu i kasnije otpušteni.

Džeferson, 69-godišnji bivši lider političke partije PTB, također je ispalio nekoliko hitaca iz puške, razbivši vjetrobran policijskog automobila.


Prekršio uslove

Sudija Vrhovnog suda Aleksandre de Moraes (Alexandre de Moraes) odredio je pritvor političara uz obrazloženje da je prekršio uslove kućnog pritvora.

Političke tenzije su visoke u Brazilu uoči nedjeljnog drugog kruga predsjedničkih izbora između Bolsonara i ljevice Luiza Inasija Lule da Silve.

Lula, koji se i dalje smatra favoritom nije uspio sa 50 posto važećih glasova potrebnih da spriječi drugi krug u prvom krugu ranije ovog mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.