EKONOMIJA

Wall Street pao četvrti dan za redom

Tržište je pod pritiskom od prošle srijede

Posljednjih mjeseci inflacijski pritisci ponešto popuštaju. Printscreen

H. J. I.

20.12.2022

Na Wall Streetu su danas cijene dionica pale četvrti trgovinski dan zaredom jer se ulagači plaše da će daljnje povećanje kamatnih stopa američke centralne banke izazvati recesiju. Dow Jones oslabio je 0,49 posto, na 32.757 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,90 posto, na 3.817 bodova, a Nasdaq indeks 1,49 posto, na 10.546 bodova.

Tržište je pod pritiskom od prošle srijede, kada je Fed poručio da bi kamate mogle biti povećane na veće nivoe nego što se očekivalo i da bi se na tim nivoima mogle zadržati duže nego što se očekivalo. Prema tim procjenama, konačna kamatna stopa, na kojoj će se zaustaviti ciklus povećanja kamata, mogla bi dosegnuti 5,1 posto, dok se prije očekivalo 4,6 posto.

Inflacijski pritisci popuštaju

To znači da će Fed i u idućoj godini povećavati kamate, ukupno za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto. Nakon povećanja za 0,50 postotnih bodova prošle srijede, ključne kamate kreću se u rasponu od 4,25 do 4,50 posto, što je njihov najviši nivo u posljednjih 15 godina.

Posljednjih mjeseci inflacijski pritisci ponešto popuštaju, no prošle sedmice predsjednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) poručio da su podaci o inflaciji u oktobru i novembru dobrodošle naznake usporavanja tempa rasta cijena, ali da to nije dovoljno.

A zbog povećanja kamata usporava se rast ekonomije. Fed procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) iduće godine porasti 0,5 posto, kao i ove godine, no čelnici nekoliko velikih američkih banaka poručili su ovih dana da bi ekonomija iduće godine mogla uroniti u recesiju.

Hoće li doći do recesije?

- Postavlja se pitanje hoće li se ekonomija mekano prizemljiti ili zaroniti u recesiju? Je li Fed reagirao primjereno? - kaže Melisa Braun (Melissa Brown), direktorica u kompaniji Applied Research. U ovo doba godine obično cijene dionica rastu jer investicijski fondovi i drugi veliki investitori uljepšavaju svoje portfelje, što je uobičajeno za kraj godine.

No, analitičari kažu da bi ove godine taj inače uobičajeni rast cijena mogao izostati ili će biti vrlo slab.

- Uspon Djeda Mraza obično započinje polovinom decembra na krilima veselja i novogodišnjeg optimizma, ulaganja bonusa, niskog obima trgovanja i izostanka povlačenja kapitala s tržišta. No, u godinama kada je tržište u minusu do polovine decembra, kao što je slučaj sada, uspon Djeda Mraza obično je slabiji ili manje pouzdan - objašnjava Šejn Oliver (Shane), strateg u kompaniji AMP Capital.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 posto, na 7.361 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,36 posto, na 13.942 boda, a pariški CAC 0,32 posto, na 6.473 boda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.