BROD ZA BUŠENJE "FATIH"

Erdoan: U Crnom moru pronađene nove rezerve gasa

Krajnji cilj Turske je što prije proglasiti energetsku nezavisnost od nafte i prirodnog gasa iz inostranstva, istakao je Erdoan

Erdoan: Naše novo istraživanje otvorit će put za slična istraživanja. Anadolija

H. J. I.

26.12.2022

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) objavio je u ponedjeljak otkriće dodatnih 58 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u Crnom moru.

- Naš brod za bušenje Fatih otkrio je 58 milijardi kubnih metara rezervi prirodnog gasa, 3.023 metra pod morem, u bloku Caycuma 1 - rekao je Erdoan nakon sjednice kabineta u predsjedničkom kompleksu u Ankari.


Borba protiv terorizma

Navodeći da turske rezerve prirodnog gasa u Crnom moru iznose 710 milijardi kubnih metara sa tržišnom vrijednošću od trilion dolara, Erdoan je rekao da je krajnji cilj Turske da što prije proglasi energetsku nezavisnost od inostranstva za naftu i prirodni gas.

- Naše novo istraživanje otvorit će put za slična istraživanja u drugim geološkim poljima u susjedstvu regije. Pokrenut ćemo nova bušenja što prije - dodao je Erdoan.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdoan je najavio da će Turske "zatvoriti praznine u sigurnosnom pojasu od 30 kilometara i preduzeti nove korake da u potpunosti eliminiše prijetnje koje terorističke grupe u Siriji predstavljaju za Turske".

- Ući ćemo u novu fazu borbe koja će uništiti cjelokupnu infrastrukturu i resurse terorističke grupe (PKK i YPG/PKK, op.a.), od kojih dobija snagu, kao i njene oružane kapacitete - istakao je turski predsjednik.


Tri velike uspješne akcije

PKK i njen sirijski ogranak YPG/PKK koristili su terorističke baze preko turske granice u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji za planiranje i izvođenje napada na Tursku. Duž sirijske granice, grupa je radila na stvaranju terorističkog koridora, prijeteći i sirijskim mještanima i turskim stanovnicima.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koja se nalazi na listi terorističkih organizacija Turske, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare.

Ankara je od 2016. godine izvela tri uspješne velike antiterorističke operacije na sjeveru Sirije kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika: "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.). Zvaničnici Turske su nagovijestili da slijedi još jedna takva operacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.