OLEKSIJ DANILOV

Ishod sukoba bi mogao biti jasan do ljeta

Rusija je zemlja opsjednuta datumima - rekao je Oleksij Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine

Oleksij Danilov: Šef ukrajinske odbrane. President of Ukraine

D. H. / Index.hr

3.2.2023

Rusija planira veliku eskalaciju rata u Ukrajini kako bi obilježila godišnjicu invazije ovog mjeseca, rekao je The Timesu najviši sigurnosni funkcioner predsjednika Zelenskog. 

- Rusija je zemlja opsjednuta datumima - rekao je Oleksij Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine.

- Još od revolucije 1917. godine pokušavaju sve svoje aktivnosti vezati uz posebne datume, uz godišnjice. Pokušat će učiniti isto kao što su učinili prošle godine - rekao je Danilov. Podsjetimo, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva ima planove zasjeniti obilježavanje godišnjice invazije u zapadnim zemljama.


Osveta Zapadu

Zelenski je upozorio da Rusija gomila svoje trupe kako bi se "osvetila" Zapadu za njegovu podršku Ukrajini tijekom prošle godine, dok se europski čelnici okupljaju u Kijevu kako bi osmislili novi paket sankcija Rusiji.

Moskva se sprema poslati do 300 hiljada vojnika na bojište. "Prije godinu dana sve su trupe bile koncentrirane na granicama. Ali sada govorimo o masi ljudi. Analizirali su sve svoje pogreške", rekao je Danilov.

Protekla godina bila je teška za ukrajinske snage, ali Danilov kaže da najgore borbe tek slijede. 

- Što vam je život teži, to bolje iskustvo stječete iz njega. Posljednjih godinu dana život nam je bio jako težak. Prije nam je vojna pomoć bila vrlo ograničena. Ovaj put situacija je potpuno drugačija. Sada imamo cijeli civilizirani svijet na svojoj strani" - rekao je.


"Maksimalna eskalacija"

Danilov je rekao da je samo pitanje vremena kada će zapadni saveznici ispuniti zahtjeve Ukrajine za borbenim zrakoplovima. Sljedećih nekoliko mjeseci rata bit će odlučujući, rekao je. 

- Teško je aočno reći, ali ishod sukoba će biti jasan ove godine. Ova godina će biti ključna. Ishod sukoba bi trebao biti jasan do ljeta" -rekao je.

Danilov je rekao da očekuje “maksimalnu eskalaciju” od Rusije nakon što na bojno polje pošalje stotine tisuća slabo obučenih novaka. Ukazao je na brutalne borbe oko istočnog grada Bahmuta kao dokaz ruskog zanemarivanja života svojih boraca. Ustvrdio je da broj ruskih boraca poginulih u sukobu iznosi 130 tisuća, iako zapadni dužnosnici procjenjuju da bi mogao biti čak 200 tisuća.

- Rusija je zemlja nekrofila, imaju leš u centru Moskve - rekao je Danilov, referirajući se na Lenjinove ostatke u mauzoleju. Navodi kako Putin nema hrabrosti za nuklearnu eskalaciju. 

- Mislim da on nema hrabrosti za tako ekstreman potez - zaključio je Danilov. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.