STRADALO 57 OSOBA

Štrajk željezničara nakon sudara vozova ne prestaje

Ministar je obećao da bi u naredni dan do dva trebao predstaviti prikladne mjere

Izvlačenje voza nakon sudara. AP Photo / Vaggelis Kousioras

S. S.

8.3.2023


Sindikati grčkih željezničara jučer je produžio štrajk za 48 sati, saopćeno je iz grčke Federacije radnika željeznica.

Sindikat radnika Helenske željezničke organizacije proglašava dvodnevni štrajk 7. i 8. marta kako bi potvrdili naš stav da željeznica treba da radi sigurno i u korist društva uopšte. Kolege koje učestvuju u evakuaciji i uspostavljanju transporta neće učestvovati u štrajku – navodi se u saopćenju sindikata.

Federacija navodi da je prije dva dana održan sastanak sa novim grčkim ministrom infrastrukture Jorgosom Garapetritisom i da je ponovljen zahtjev da željeznice u Grčkoj budu sigurne i pouzdane.

Ministar je obećao da bi u naredni dan do dva trebao predstaviti prikladne mjere. Očekuje se da se predstavnici sindikata ponovo sastanu u petak, 10. marta.

Štrajk je započet u četvrtak, 2. marta, nakon sudara vozova kojem je kod Larise u Grčkoj poginulo 57 ljudi. Planirano je da štrajk traje 24 sata, ali je od tada nekoliko puta produžen.

Od premijera Kirjakosa Micotakisa (Kyriakos Micotakis) se očekivalo da će raspisati izbore nakon spornih dešavanja, ali od toga, barem za sada, neće biti ništa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.