ZARAĆENE STRANE

U Sudanu postignuto privremeno humanitarno primirje

Predstavnici Sudanskih oružanih snaga i Snaga za brzu podršku složili su se s prijedlogom Ujedinjenih naroda

Sukob u Sudanu. AP

H. J. I.

16.4.2023

Sudanska vojska i Snage za brzu podršku (RSF) objavili su da su postigli dogovor o privremenom prekidu vatre kako bi se hitni humanitarni slučajevi mogli dovesti na sigurno.

Predstavnici Sudanskih oružanih snaga i Snaga za brzu podršku složili su se s prijedlogom Ujedinjenih naroda da se borbe zaustave između 16:00 i 19:00 sati po lokalnom vremenu u nedjelju.

Obje strane podržale prijedlog UN-a

General Burhan iz Sudanskih oružanih snaga i general Mohamed Hamdan Dagalo iz Snaga za brzu podršku podržali su prijedlog.

Pozdravljajući sporazum, predstavnik UN-a u Sudanu Volker Perthes rekao je da će oni biti odgovorni za njegovo poštovanje.

Saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan bin Abdul navodno je imao odvojene telefonske razgovore s liderima zaraćenih frakcija u Sudanu i pozvao na prekid vojne eskalacije između dviju strana, izvijestili su saudijski državni mediji.

Ministar je pozvao na smirenost, javljaju državni mediji.

Razgovarao je s liderima dviju strana, generalom Abdelom Fattahom al-Burhanom, liderom Sudanskog prijelaznog suverenog vijeća, i s čelnikom paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, javlja novinska agencija Reuters.

Dvije važne vojne sile

U subotu je u glavnom gradu Sudana Khartoumu i drugim dijelovima države došlo do sukoba između paravojne grupe "Snage za brzu podršku" (RSF) i sudanske vojske.

Sudanska vojska je lojalna je vojnom zapovjedniku, koji je postao de facto vladar Sudana, generalu Abdelu Fattahu Al-Burhanu, dok RSF-om, paravojnom jedinicom, upravlja vođa poznat kao "Hemedti", čije je službeno ime General Muhammad Hassan Daglo.

Ovo su dvije važne vojne sile koje vode zemlju od revolucije u Sudanu 2019. godine u kojoj je Omar al-Bashir zbačen s vlasti. Građanski sukob koji se razvija važan je jer je u suprotnosti s ostatkom Bliskog istoka gdje je u toku postizanja mirovnih sporazuma i popravljanje odnosa između regionalnih sila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.