VAŠINGTON

Šale na račun Bajdenovih godina na večeri sa dopisnicima u Bijeloj kući

Bajden je sa smiješkom prihvaćao šale na svoj račun

Džo Bajden. AP

FENA

30.4.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) prisustvovao je u subotu tradicionalnoj večeri sa dopisnicima u Bijelj kući u Vašingtonu, koja je bila dobro posjećena nakon višegodišnje pauze zbog COVID-19. Osamdesetogodišnji Bajden dobio je, između ostalog, i nekoliko šala na račun svojih godina, što je dobro prihvatio, prenose američki mediji.

Glavni gost zabavnog programa bio Roj Vud

Glavni gost zabavnog programa nakon večere bio je dopisnik satiričnog Daily Show-a Roj Vud (Roy Wood Jr.), koji je nasmijao 80-godišnjeg Bajdena, koji se kandiduje za drugi mandat u Bijeloj kući. To bi moglo značiti da će i dalje biti predsjednik sa 86 godina.

Vud je spomenuo nedavne nasilne proteste u Francuskoj protiv podizanja starosne granice za odlazak u penziju.

- Pobunili su se u Francuskoj jer ne žele da rade do 64. godine, ali ovde imamo 80-godišnjaka koji traži da radi još četiri godine - našalio se Vud, izmamivši širok osmeh američkog predsjednika.

- Možete reći šta želite o našem predsjedniku, ali on svoj posao radi sjajno čim se probudi iz drijemanja - dodao je Vud.

Bajden sa osmijehom prihvatio šale na svoj račun

Bajden, koji je sa smiješkom prihvaćao šale na svoj račun, ismijao je 92-godišnjeg medijskog mogula i vlasnika konzervativne televizijske mreže Fox News Ruperta Murdoha (Murdoch), kao i nedavno otpuštenog voditelja CNN-a Dona Lemona.

Uz tradicionalne komične elemente, događaj je uključivao i pozive na slobodu medija i oslobađanje novinara zatvorenih u inostranstvu, prenosi AFP.

Bajden je pozvao na oslobađanje Evana Gershkovicha, 31-godišnjeg dopisnika Wall Street Journala koji je uhapšen u Rusiji krajem marta pod sumnjom da je špijunirao u korist Sjedinjenih Država. Novinar odlučno negira optužbe i tvrdi da je radio kao novinar u Rusiji.

Prisustvovalo 2.600 gostiju

Politička i medijska elita Vašingtona ponovo se okupila u velikom broju na godišnjoj tradicionalnoj ceremoniji u glavnom gradu SAD, nakon što je popularnost događaja donekle oslabila posljednjih godina.

Prošle godine, Bajden je obnovio tradiciju obraćanja američkog predsjednika na godišnjoj večeri dopisnika u Bijeloj kući nakon šestogodišnje pauze, pošto je bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) bojkotirao događaj tokom svog mandata, a učešće je bilo ograničeno posljednjih godina zbog pandemija.

Na ovogodišnjem događaju bilo je 2.600 gostiju, a uz Bajdena prisustvovala je i potpredsjednica Kamala Heris (Harris).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.