ANKARA

Turski predsjednik Erdoan predstavio novi kabinet

Na mjesto potpredsjednika Turske imenovan je Cevdet Jilmaz

Turski predsjednik Erdoan predstavio novi kabinet. Anadolija

Anadolija

3.6.2023

Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je, nakon što je danas svečano položio zakletvu za treći mandat predsjednika Turske, imenovao novi kabinet koji ima 17 ministara, javlja Anadolija.

U obraćanju na konferenciji za medije u Predsjedničkoj palati u Ankari, Erdoan je istakao kako je Turska danas snažnija nego jučer.

"Turska je danas snažnija nego jučer"

- Turska je danas snažnija nego jučer, kao i naša demokratija. Zajedno ćemo i dalje služiti Turskoj - rekao je Erdoan. Zahvalio je svim ministrima koji su bili u prethodnom kabinetu, a potom saopćio i imena ministara koji će činiti novi kabinet.

Na mjesto potpredsjednika Turske imenovan je Cevdet Jilmaz (Yilmaz).

Ministarstvo pravde povjereno je Jilmazu Tuncu (Yilmaz), dok će Mahinur Ozdemir Goktas obnašati funkciju ministrice porodice i i socijalne službe.

Hakan Fidan, dugogodišnji šef Obavještajne službe Turske preuzeo je poziciju ministra vanjskih poslova, dok je na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova imenovan Ali Jerlikaja (Yerlikaya), bivši guverner Istanbula.

Ministarstvo trezora i finansija preuzeo je Mehmet Simsek, poznato ime na turskoj političkoj sceni. Simsek je ranije obnašao dužnosti ministra finansija i ekonomije u mandatima Erdoana kao premijera Turske prije prelaska države na predsjednički sistem upravljanja. Simsek je također obnašao funkciju zamjenika premijera.

Samo dvoje ministara obnavlja mandat

Poziciju ministra okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena obnašat će Mehmet Ozhaseki, a na čelu ministarstva energetike i prirodnih resursa bit će Alparslan Bajraktar (Bayraktar).

Ministarstvo omladine i sporta preuzeo je Osman Askin Bak, dužnost ministra poljoprivrede i šumarstva će obnašati Ibrahim Yumakli, dok će na čelu ministarstva industrije i tehnologije biti Mehmet Fatih Kacir.

Ministarstvo nacionalne odbrane preuzeo je Jašar Guler (Yasar), turski general i dosadašnji načelnik Generalštaba turske vojske.

Ministarstvo transporta i infrastrukture pripalo je Abdulkadiru Uralogluu, na čelu Ministarstva obrazovanja će biti Jusuf Tekin (Yusuf), ministarstvo rada i socijalne sigurnosti pripalo je Vedatu Isikhanu, a Ministarstvo trgovine Omeru Bolatu.

Jedina dva imena koja ostala iz prethodnog kabineta su ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoj (Ersoy) i ministar zdravstva Fahretin Koča (Fahrettin Koca).

Danas položio zakletvu

Erdoan je danas položio zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turske, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

Na svečanoj sjednici Velike narodne skupštine Republike Turske, privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli je Erdoanu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoanove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja. Erdoan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu i počeo novi mandat predsjednika države.

Potom je posjetio mauzolej osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, nakon čega se obratio na svečanosti u Predsjedničkoj palati.

Erdoan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.

U drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio je sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu (Kilicdaroglu) osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.