ODVRAĆANJE PAŽNJE

Kremlj optužio Ukrajinu da je sabotirala branu Nova Kahovka na rijeci Dnjepar

Možemo nedvosmisleno reći da govorimo o namjernoj sabotaži, rekao je Peskov

Peskov: Namjerna sabotaža. Twitter

A. O.

6.6.2023

Kremlj je optužio Ukrajinu da je sabotirala branu Nova Kahovka na rijeci Dnjepar, koja se nalazi u dijelu Ukrajine koji je Rusija okupirala, kako bi se odvratila pažnja od navodno "pokolebljive" kontraofanzive protiv ruskih snaga, prenosi "The Guardian".

- Možemo nedvosmisleno reći da govorimo o namjernoj sabotaži od ukrajinske strane - rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Dodao je da je predsjednik Vladimir Putin obaviješten o situaciji.

On je rekao da je svrha uništenja brane bila da se Krimu koji kontroliše Rusija uskrati voda za piće koju dobija iz rezervoara kroz Sjevernokrimski kanal i da se odvrati pažnja od kontraofanzive.


- Očigledno je ova sabotaža povezana i s činjenicom da, otpočevši prije dva dana velike ofanzivne akcije, ukrajinske oružane snage sada ne postižu svoje ciljeve – ove ofanzivne akcije posustaju - dodao je Peskov.

Peskov je “snažno odbacio” ukrajinske navode da je Rusija uništila branu.

- Zvanično izjavljujemo da ovdje definitivno govorimo o namjernoj sabotaži s ukrajinske strane - dodao je on.

Peskov je izjavio da bi sabotaža “potencijalno mogla imati veoma ozbiljne posljedice za nekoliko desetaka hiljada stanovnika regiona“.


U međuvremenu se oglasio i Vladimir Leontjev, gradonačelnik Nove Kahovke, kojeg je postavila Rusija, te je nazvao probijanje brane u gradu “terorističkim aktom” i okrivio Ukrajinu.

- Ovo je teroristički akt usmjeren protiv civila, Ukrajinci su to učinili - rekao je on za državnu televiziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.