NA DANAŠNJI DAN

Rođen Šaban Šaulić, "kralj narodne muzike"

Nekoliko sati nakon svog posljednjeg koncerta, Šaulić je doživio saobraćajnu nesreću na autoputu nedaleko od njemačkih gradova Bilefeld i Dortmund

Šaban Šaulić. rtv7.ba

6.9.2023

Na današnji dan 1951. godine, u Šapcu je rođen Šaban Šaulić, srbijanski pjevač, muzičar i producent folk muzike. U medijima i narodu dobio je nadimak „kralj narodne muzike“. Njegove pjesme „Dođi da ostarimo zajedno“ i „Dva galeba bela“ proglašene su najboljim ikad otpjevanim narodnim pjesmama.

Šaulićeva majka Ilduza Demirović, od koje je, kako je često isticao, naslijedio glas i talent, rođena je u BiH, tačnije u Bijeljini, gdje je i on sam proveo veliki dio svog djetinjstva, slušao i zavolio bosansku sevdalinku. Osim za muziku, Šaban je bio veoma talentiran za sport, pa je trenirao fudbal u Poletu i Mačvi, te čak dobio poziv da pređe u bugarski klub Levski. Trenirao je i boks, vjerujući da će postati fudbaler ili bokser.

Međutim, amidža Alija je smatrao da više može zaraditi kao muzičar, te ga je pozvao da pjeva u kafani u kojoj se provodio s društvom. Šaban je tada otpjevao pjesmu Safeta Isovića „Jablani se povijaju“ i napunio kafanu, nastavivši i opredijelivši se od tada za pjevanje.

Uspješna karijera

Prvi album Šaulić je objavio 1969. godine, kada je imao osamnaest godina, a prva pjesma “Utjeha” postigla je zapažen uspjeh, nakon koje je Šabanov put ka tronu jugoslavenske estrade krenuo vrtoglavom brzinom. Do 1976. godine autor Šabanovih pjesama bio je Budimir Jovanović, nakon čega je sve svoje hitove sam pisao i komponovao. Nizali su se mnogi veliki hitovi, brojne nagrade, a Šaban Šaulić već za života postao je legenda narodne muzike i u svojim pjesmama ostao i danas, a, prema mišljenju muzičkih znalaca, zadugo se neće pojaviti pjevač takvih kvaliteta kakav je on bio.

Da bi sebi ispunio želju iz djetinjstva, snimio je i album najljepših sevdalinki, a gotovo sve pjesme koje je otpjevao, naročito one koje je sam pisao i komponovao, bile su hitovi. Da bismo samo nabrojali Šabanove hitove, potrebno je mnogo vremena i prostora, ali moramo spomenuti i izdvojiti bar neke od njih, poput “Uvenuće narcis beli”, "Bio sam pijanac", "Nisi došla kada sam te zvao", “Sine”, “Danima te čekam”, “Snežana”, “Odlaziš, odlaziš”, “Pozn'o bih te međ' hiljadu žena”, “Šadrvani”, “Gordana”, "Najlepša ženo vremena svih", "Kralj boema", "Verujem u ljubav", “Srno moja malena”, “Idi idi srećo moja”, “Žal”…

Saobraćajna nesreća

Šaulić je živio i djelovao u Beogradu. Sa svojom suprugom Gordanom vjenčao se 1974. godine i imao troje djece, kćerke Sanelu i Ildu te sina Mihajla. Ilda je nastavila očevim stopama, iako se on u početku protivio tome, kasnije se njome ponosio i sam joj napisao četiri pjesme.

Porodičnu i estradnu idilu slavnog pjevača prekinuo je tragični događaj koji se zbio 17. februara 2019. godine. Naime, samo nekoliko sati nakon svog posljednjeg koncerta, Šaban Šaulić doživio je saobraćajnu nesreću na autoputu nedaleko od njemačkih gradova Bilefeld i Dortmund. Sa Šaulićem su u automobilu bili i muzičar Mirsad Kerić, koji je upravljao vozilom i poginuo, te Šabanov kum Slobodan Stojadinović, koji je prošao s lakšim povredama.

Usljed teških posljedica nesreće Šaban Šaulić je preminuo, u 67. godini života. Sahranjen je 22. februara 2019. godine u "Aleji zaslužnih građana" na Novom groblju u Beogradu, uz zvuke njegove pjesme “Ne plači, dušo”.

Lučano Pavaroti. ludwig-van.com

Preminuo operski pjevač Lučano Pavaroti

Godine 2007., na današnji dan, preminuo je slavni italijanski operski pjevač Lučano Pavaroti (Luciano Pavarotti), jedan od najznačajnijih svjetskih tenora svih vremena.

Pavaroti je rođen 1935. godine u italijanskom gradu Modeni, u muzičkoj porodici. Godine 1956., počeo je pohađati časove pjevanja, prvo u Modeni, a kasnije u Mantovi. Debitirao je 1961. godine u “Reggio nell'Emilia” te počeo s nizom pobjeda na međunarodnim muzičkim takmičenjima. Već 1965. godine dobio je angažmane u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji s Džoan Saterlend (Joan Sutherland), a potom u milanskoj Scali, Barceloni, Parizu, Londonu…

Muzički centar “Pavarotti” u Mostaru

Nakon velikih pjevačkih uspjeha, Pavaroti, 1981. godine, osniva takmičenje mladih pjevača u Filadelfiji i od tada sve manje nastupa na sceni, a više se posvećuje mladim generacijama, te televizijskim koncertima.

Tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva 1990., osnovao je pjevački trio “Tri tenora” s Hozeom Karerasom (Jose Carreras) i Plasidom Domingom (Placido).

Također, koristeći se svojim uspjehom i statusom, da bi podigao svijest o temama kao što su AIDS, dječija prava i siromaštvo, prikupio je mnogo novaca u humanitarne svrhe, za šta je dobio UN-ovu medalju Nanssen, te je, 1998., proglašen UN-ovim ambasadorom mira.

Pavaroti je zadužio i našu zemlju osnivanjem Muzičkog centra “Pavarotti” u Mostaru, 21. decembra 1997. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.