ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE

Lavrov izdao upozorenje o "sljedećoj žrtvi"

Lavrov je jučer rekao da Moldavija, istočnoevropska zemlja i bivša sovjetska republika, dovodi sebe u opasnost u želji da se pridruži Evropskoj uniji

Sergej Lavrov. AP Photo/Boris Grdanoski

H. J. I.

1.12.2023

Čini se da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zaprijetio Moldaviji usred rata u Ukrajini, za koji Kremlj i dalje tvrdi da ga je izazvao Zapad.

Nepokolebljiva podrška

Lavrov je jučer rekao da Moldavija, istočnoevropska zemlja i bivša sovjetska republika, dovodi sebe u opasnost u želji da se pridruži Evropskoj uniji. To je rekao tokom ministarske konferencije koju je održala Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), najveća svjetska regionalna sigurnosna organizacija.

U junu 2022. EU i države članice ponudile su nepokolebljivu podršku Moldaviji i dodijelile joj status kandidata. Podrška je ponovno potvrđena u martu ove godine, a EU i članice obećale su da će nastaviti pružati sigurnosnu i ekonomsku podršku Moldaviji na putu prema pristupanju.

- Kozakov memorandum, koji je mogao pouzdano riješiti situaciju u Moldaviji prije 20 godina, jedan je od osujećenih pokušaja rješavanja akutnih problema našeg kontinenta na temelju načela OESS-a - rekao je Lavrov. 

- U to su vrijeme NATO i EU torpedirali dokument... Zapravo, Moldaviji je suđeno da bude sljedeća žrtva u hibridnom ratu protiv Rusije koji je pokrenuo Zapad.

Kozakov memorandum bio je plan iz 2003. godine, koji je predložila Rusija, a koji je pokušao riješiti odnose između Moldavije i Transnistrije, separatističke regije koja se odvojila od Moldavije 1990. godine. Memorandum je na kraju odbacio Vladimir Voronin, tadašnji predsjednik Moldavije. 

Moldavija odgovorila

Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije je odgovorilo Lavrovu i odbacilo njegove tvrdnje, nazivajući rusku invaziju na Ukrajinu "brutalnom" i rekavši da je Moldavija "osjetila cijeli arsenal pokušaja destabilizacije koje je Rusija pokrenula protiv nas".

- Izjave Rusije, bilo današnje ili ranije, dio su niza neprijateljskih akcija koje Ruska Federacija pokušava provesti prema našoj zemlji u proteklih 30 godina - stoji u saopćenju. 

- Srećom, sve ovo vrijeme partnerske države na Zapadu bile su uz nas i pomagale nam da uspješno prevladamo te prijetnje - dodaje se.

U saopćenju se dalje navodi: 

- Uzimajući u obzir da je ministar Lavrov ipak stigao na sastanak OESS-a, nadamo se da će našu poruku - jasnu i oštru - razumjeti i on: Republika Moldavija ide, nepovratno, evropskim putem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.