POJAS GAZE

Bijela kuća: SAD čeka odgovor Hamasa na predloženi sporazum o Gazi

Lopta je u Hamasovom polju da li će je prihvatiti ili ne. Sada čekamo odgovor Hamasa - rekao je Sullivan

Bijela kuća. Anadolija

Anadolija

5.6.2024

Sjedinjene Američke Države (SAD) još uvijek čekaju odgovor palestinske grupe Hamas na predloženi sporazum o prekidu vatre u Gazi, izjavio je u utorak američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan, javlja Anadolija.

- Lopta je u Hamasovom polju da li će je prihvatiti ili ne. Sada čekamo odgovor Hamasa - rekao je Sullivan novinarima.

SAD je u kontaktu s katarskim posrednicima koji su Hamasu prenijeli prijedlog izraelskih pregovarača, rekao je Sullivan i dodao da Hamas mora prihvatiti prijedlog.

Sullivan je dodao da će direktor CIA-e William Burns biti u glavnom gradu Dohi i konsultovati se s katarskim premijerom i emirom.

- Burns će biti prilično zainteresovan da čuje iz prve ruke, lično, kakva je bila priroda tih razgovora i kuda stvari idu odavde - rekao je on.

U petak je američki predsjednik Joe Biden rekao da je Izrael predstavio sporazum u tri faze koji će okončati neprijateljstva u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koji se drže u obalskoj enklavi. Plan uključuje prekid vatre, razmjenu talaca i zarobljenika i rekonstrukciju Gaze.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.500 Palestinaca je ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a skoro 83.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.