ODGOVOR NA PRIJETNJE

Bjelorusija i Rusija u drugoj fazi vojnih vježbi raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja

Prva faza vježbi održana je prošlog mjeseca na jugu Rusije

Vojne vježbe. Platforma X

FENA

10.6.2024

Bjelorusija je saopćila u ponedjeljak da njena vojska učestvuje u drugoj fazi ruskih vježbi po naredbi predsjednika Vladimira Putina kako bi uvježbali raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja.

Prva faza

Prva faza vježbi održana je prošlog mjeseca na jugu Rusije, što je, kako su nuklearni analitičari rekli, Putinov signal upozorenja da odvrati Zapad od dubljeg zavlačenja u rat u Ukrajini.

Bjeloruski ministar odbrane, general-pukovnik Viktor Hrenin kazao je da su vježbe “proaktivna mjera za povećavanje naše spremnosti da koristimo takozvano oružje za odmazdu".

- Sada smo, više nego ikada ranije, odlučni da odgovorimo na sve prijetnje i našoj zemlji i članici unije Rusije i Belorusije - kazao je on.

Nije naveo gdje se vježbe održavaju, niti o kojim vrstama oružja je riječ. Bjelorusija graniči s tri zemlje članice NATO-a - Poljskom, Litvanijom i Letonijom.

- Nemamo cilj da stvaramo bilo kakvu napetost u pitanjima regionalne sigurnosti. Ne stvaramo vojne prijetnje na treće zemlje ili bilo koga drugog - dodao je Hrenin.

- Mi smo mirna država, ne prijetimo i ne tražimo konfrontaciju ni sa kim, ali ćemo biti pripravni - kazao je.

Putin i bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko objavili su prošle godine da Rusija izmješta dio svog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiju. To su bojeve glave dizajnirane za upotrebu na bojnom polju, za razliku od strateškog oružja dugog dometa namijenjenog za brisanje s mape cijelih neprijateljskih gradova.

Neki zapadni analitičari vjeruju da je taktičko nuklearno oružje dobilo veći značaj u razmišljanju Moskve od početka rata u Ukrajini, gdje su se njene konvencionalne snage borile u prve dvije godine.

Upotreba 

U teoriji, upotreba takvog oružja mogla bi izazvati zapanjujući šok za Zapad, a da ne izazove potpuni nuklearni rat, iako bi rizik od pokretanja ciklusa eskalacije bio ogroman. Od prvog dana rata, Putin je više puta upozoravao Zapad na veličinu i moć ruskog nuklearnog arsenala.

Iz Rusije nije bilo neposrednih informacija o vježbama s Bjelorusijom, iako je Moskva ranije najavila da će se one održati, prenosi Reuters.

Prva faza prošlog mjeseca odvijala se u regiji Ahtubinsk na jugu Rusije, sudeći po geolokaciji koju je potvrdio Reuters, a uključivala je rakete Iskander i Kinžal.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je prošlog mjeseca kako se nada da će vježbe „ohladiti usijane glave u zapadnim prijestolnicama” nakon što je francuski predsednik Emmanuel Macron iznio mogućnost slanja evropskih tvojnika u borbu protiv Moskve u Ukrajini, a britanski ministar vanjskih poslova David Cameron kazao da Kijev ima pravo da koristiti oružje koje je obezbijedio London za napad na ciljeve unutar Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.