CILJANE KOMPANIJE

SAD proširile sankcije Rusiji

SAD želi i ograničiti sposobnost ruske vojne industrije da koristi određene usluge američkog softvera

Vladimir Putin. Anadolija

Z. K.

12.6.2024

Sjedinjene Američke Države su značajno proširile sankcije Rusiji, uključujući i ciljanje kompanija baziranih u Kini koje Moskvi prodaju poluvodiče.

Između ostalog, američko ministarstvo financija poručilo je kako povećava „rizik sekundarnih sankcija za inozemne financijske institucije koje sarađuju s ruskom ratnom ekonomijom”, zaprijetivši im time gubitkom pristupa američkom financijskom sistemu.

SAD želi i ograničiti sposobnost ruske vojne industrije da koristi određene usluge američkog softvera i informacijskih tehnologija. Sankcionirano je više od 300 pojedinaca i entiteta u Rusiji i šire, uključujući u Aziji, Evropi i Africi.

Ministarstvo privrede odvojeno je saopćilo kako sankcionira kompanija iz Hong Konga koje Rusiju opskrbljuju poluvodičima, poduzimajući korake koji bi mogli utjecati na dotok gotovo 100 miliona dolara vrijedne opreme Moskvi.

- Današnje akcije udaraju na preostale puteve za međunarodne materijale i opremu, uključujući i njihovo oslanjanje na kritičnu opremu iz trećih zemalja - saopćila je ministrica financija Janet Yellen.

SAD je to objavio na dan kad je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) krenuo na skup formata G7 na jugu Italije. Jedan od glavnih prioriteta sedmero čelnika bit će jačanje podrške Ukrajini, sada u trećoj godini otpora ruskoj invaziji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.