KOLUMNE

Bh. glas protiv

Komentar dana

Erol Avdović

16.8.2014

 


Dok svijet još osuđuje zločine nad Palestincima, jedan se glas opet izdvaja po moralnoj težini - glas pape Franje, direktno iz Vatikana!

Ispravno se oglasio i arhiepiskop grčkog pravoslavlja Teodosije, žestoko kritizirajući srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića zbog "zbunjene" ljudske savjesti, oko Palestine - očito otrovane dnevnom politikom.

Nemoguće je zaboraviti i kako je papa Vojtila, za vrijeme pogroma bosanskih muslimana - bio istinski glas globalne savjesti. I, kako su to zabilježili hroničari, tokom agresije na BiH čak 263 puta spomenuo je stradanje Bosanaca, poglavito onih koji nisu bili kršćani.

U Srebrenici je o tome i (ne)naučenim lekcijama zbog stradanja "drugih i drugačijih"  plemenito govorio njujorški rabin Artur Šnajer (Arthur Schneier).

Sada, kada u pogromima na ivici genocida od neviđeno brutalnih terorista "Islamske države" (Iraka i Leventa) strada na desetine hiljada kršćana, BiH se mora jasno oglasiti.

U osudi nove civilizacijske kataklizme ne smije biti razlike između Sarajeva, Banje Luke, Mostara ili drugih regionalnih centara na zapadnom Balkanu. Iako, na babilonskim kapijama - ovo je prijetnja svima nama u Evropi. Bez obzira na to kako se ko zove (i učestvuje li ili ne na izborima), sve mora početi od prave riječi.

Jer, kako to reče jedan od sufija, koji su mudrošću spašavali čovječanstvo - kao poslanstvo svim ljudima - "Riječ određuje naša djela, naša djela definiraju naš karakter, a ovo potonje određuje našu sudbinu" (Gazali).

Zato su Sarajevo i cijela BiH posebno pozvani da osude nedjela nad kršćanima i drugim manjinama u ne tako dalekom Iraku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.