KOLUMNE

Cijena svađa

Komentar dana

Hajrudin PROLIĆ

6.1.2017

Malo je koga iznenadila konstatacija predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića da odnosi BiH sa susjednim zemljama odavno nisu bili gori.

To je donekle i razumljivo, s obzirom na to da i među drugim balkanskim zemljama, posebno na relaciji Hrvatska - Srbija, trenutno ne cvjeta ljubav. Veći dio prošle godine morali smo gutati specijalitete regionalnih majstora zakuhavanja, slušati bedastoće o srpskim čokoladicama ili rasprave ko ima veći, recimo, arsenal oružja.

No, kako već rezonira Ivanić, svaka svađa Zagreba i Beograda bolnija je trostruko za naša nejaka leđa u BiH, a to smo upravo u 2016. itekako osjetili. Dijelom, istina, upravo zbog podrivača i agresivnih galamdžija iz susjednih zemalja, ali i zbog naših političkih "prvaka" koji prilike za kavgu jedva dočekaju.

I često u tim infantilnim raspravama zaboravimo šta je uzrok, šta posljedica, a to je upravo ključno pitanje. Jer, koliko god se činilo da posljednje međudržavne trzavice nemaju apsolutno nikakvog smisla, njihov je cilj, barem za pojedince, kristalno jasan - pričati o svemu osim o onome što je zaista bitno za narod.

Tu tehniku do savršenstva je, recimo, doveo Ivanićev kolega iz Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji se u tuđe svađe petljao i kada ga niko nije zvao. U samoj državi idealnog sparing partnera ima u Miloradu Dodiku, dok je sada pronašao i saučesnike u regionalnom miljeu.

Za nekoga ko, preko računa države, ispunjava želje saradnicima i rođacima te druge optužuje za vlastiti nerad, to, naravno, nije nimalo čudno. Bitno je samo skrenuti pažnju javnosti s nepotizma, korupcije i ostalih gorućih pitanja koja ljudi poput Izetbegovića, umjesto da rješavaju, polijevaju benzinom.

To je, dakle, uzrok, barem u ovom specifičnom slučaju. Posljedica je rast tenzija u regionu. Cijena jeste visoka, ali plaćat ćemo je sve dok zatvaramo oči pred likovima koji nam prodaju maglu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.