KOLUMNE

Tragovi u snijegu

Piše: Erol AVDOVIĆ

24.3.2018

Sasvim opravdano Tužilaštvo Haškog tribunala, iako post scriptum, najavilo je žalbu na prvostepenu presudu Ratku Mladiću, kako bi mu bilo suđeno i za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u još pet općina: Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Ovog ratnog zločinca Haški tribunal je 22. novembra prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici te pogroma nad Hrvatima i Bošnjacima na cijeloj bh. teritoriji i za 44-mjesečno teroriziranje stanovnika Sarajeva, kao i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Zato treba pozdraviti zahtjev tužilaca koji traže da apelaciono vijeće Mladića proglasi krivim i za genocid, praktično, u cijeloj Bosni i Hercegovini. Pravda je spora, ali je dostižna, posebno kad su oni koji je traže uporni u tom, u biti plemenitom i univerzalnom naporu od koristi za sve.

Zahtjev Tribunala da se na ovaj način stavi tačka na ono što Bosnu opterećuje decenijama trebali bi (ne kao do sada) pozdraviti i oni koji su se po zloćudnoj inerciji u ime “svog naroda” protivili istjerivanju pravde na vidjelo. Jer, to je još jedna šansa za skidanje kolektivne ljage i ratnih hipoteka s bilo kojeg naroda.

Tužilaštvo u Hagu želi samo dokazati ono što zbog “omaške” proizašle iz nedostatka vremena da se to presudi u finalu rada Haškog tirbunala nije učinjeno pred kraj 2017. godine. I potvrditi da su srpske snage (znamo to, s obje strane Drine) imale genocidnu namjeru da monstruoznim instrumentarijem svog osmišljenog zločinačkog “poduhvata” istrijebe, doista, znatan dio Bošnjaka i Hrvata i u tim općinama.

Očito, Haško tužilaštvo još radi posao sudova u BiH, koji se i zbog već odavno uopćene selektivne “pravde” i kontraproduktivnih montiranih političkih progona iscrpljuju gdje ne treba. Dok na slobodi ostaje toliko mnogo ratnih zločinaca, koji su se već odavno, upravo u Bosni, trebali suočiti s licem pravde?!

Naravno, ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da zvjerka svaka otkrije svoj trag. Što se toga tiče, Bosna je već dugo na ledu, zahvaljujući vlastitoj usporenoj “pravdi”, iako je na “snijegu” toliko mnogo krvavih šapa. Da ne bi stranaca, ode bosanski obraz, jer domaći se vlastodršci lako i bestidno mire sa svim onim što nije po njihovom džepu.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.