LIČNOST DANA

Oliver Varhelji: Gorka istina

Ogolio je istinu o napretku BiH, a koju mnogi nisu htjeli priznati

Varhelji: Imenovao odgovorne. Agencije

Piše: E. H.

9.10.2020

Komesar za proširenje i susjedstvo Evropske unije Oliver Varhelji (Varhelyi) izvještajem o napretku naše države na putu ka članstvu u EU ogolio je istinu koju mnogi nisu htjeli priznati.

Naša država u posljednjih 16 mjeseci nalazi se u jednoj od najgorih blokada od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Međutim, ne treba zamjeriti evropskom komesaru jer uvijek je bolja gorka istina nego slatka laž.

Možda je i dobro da se 2020. godine napravi presjek gdje smo i koliko smo mi to napredovali. Dobro je da je Varhelji bez ustručavanja ukazao na mnogobrojne probleme i još bolje je da je probleme posložio po policama, imenujući odgovorne.

Niko nije pošteđen suda evropskom komesara i to zaslužuje poštovanje. Varhelji je svu svoju pažnju usmjerio na kvalitet života građana BiH, a to je pravi recept i za bh. političare. On je našu državu i posebno izdvojio istakavši da će njegov lični cilj biti da BiH dobije kandidatski status, s čime će tek početi proces korjenitog reformiranja našeg društva u građansko, uz poštivanje prava svih vjerskih skupina.

Komesar Varhelji rođen je 22. marta 1972. godine u gradu Segedin u Mađarskoj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.