KOMENTAR DANA

Sramota srpska

Da je pameti, 9. januar ne bi se slavio, nego bi bio dan tugovanja za žrtvama zločinačkog rata koji je tog dana najavljen

Fadil Mandal. AVAZ

Piše: Fadil Mandal

9.1.2021

Toliko je mitova i očiglednih laži ispričano i ispisano o historiji srpskog naroda na Balkanu da se danas gotovo niko iole obaviješten ne čudi kako je jedan originalno zločinački projekt započet prije 29 godina - stvaranje etnički čistog prostora za Srbe na teritoriju BiH - bez ikakvog historijskog osnova proglašen navodnom borbom za slobodu.

Tada, 9. januara 1992., osnivači takozvane republike srpskog naroda u BiH, Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević i drugi, znali su da se njihova separatistička i velikosrpska ideja ne može ostvariti bez teških zločina, stradanja i genocida. Na to ih je, nešto kasnije, na zasjedanju njihove skupštine na Palama, upozorio i sam general Ratko Mladić.

Svejedno, svi pobrojani su na tenkovima JNA krenuli u progon i pogrom komšija Bošnjaka i Hrvata, ali i onih Srba kojima nezavisna i međunarodno priznata država Bosna i Hercegovina nije bila tijesna, niti su željeli neku drugu domovinu.

Rezultati takve politike su kataklizmični. Stotine hiljada ljudi su poginule, milioni su raseljeni, umjesto ukorak s Evropom, današnja BiH i svi njeni narodi klecaju na srednjovjekovnim nogama podjela i etničkih torova.

Karadžić i Mladić, prvi predsjednik RS i komandant Vojske RS, pred Međunarodnim tribunalom u Hagu osuđeni su za genocid i teške ratne zločine na doživotnu kaznu zatvora, Krajišnik i Plavšić su odležali svoje dugogodišnje robije koje im je izrekao isti sud, a šekspirolog i univerzitetski profesor Nikola Koljević - autor imena „Republika Srpska“ - umro je prije nego što je doživio zasluženi poziv iz Haga.

U međuvremenu, pomirenja u BiH još nema, jer nema ni iskrenog kajanja niti traženja oprosta.

Štaviše, Dodik jučer, bez trunke ljudskog saosjećanja s nevinim žrtvama Karadžićeve i Mladićeve zločinačke politike, tvrdi da je „Republika Srpska tog 9. januara 1992. samo dobila ime“, da je „potreba za njom i borba za nju počela još u 15. vijeku, dolaskom Turaka na ove prostore“, te da je ona „najsjajniji biser srpske historije“.

Ponovo mitovi, i ponovo beskrupulozne laži. I teško će se nešto u dogledno vrijeme promijeniti. Ono što je za civilizirani svijet simbol planetarne sramote i beščašća, za srpske nacionaliste i zločince je, nažalost, dan za slavlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.