KOMENTAR DANA

Ukazao se Fadil

Negirao premijer Novalić krivicu za nenabavljanje vakcina, baš kao u sudnici za nabavljanje neispravnih respiratora

Fadil Novalić. Agencije

Fahir Karalić
Piše: Fahir Karalić

19.2.2021

Ukazao se konačno i premijer Federacije Fadil Novalić (SDA). Nismo ga dugo vidjeli. Naravno, ako se ne računa slika iz sudnice, gdje se premijer s ortacima nedavno izjasnio o krivici po optužnici zbog zloupotreba prilikom nabavke kineskih respiratora za 10,5 miliona maraka. Nije zgoreg još jednom podsjetiti da je optuženi Novalić prvi čovjek Federacije, čiji ovogodišnji budžet iznosi oko 5,5 milijardi KM.

Elem, ukaza se Novalić i ponovo šokira javnost u, kako kažu, većem i boljem entitetu. Godinu od pojave korone, u vrijeme kada je, naprimjer, Srbija vakcinisala već stotine hiljada ljudi, a FBiH nema nijednog cijepljenog građanina, Novalić poruči da se država mora izjasniti da ne može nabaviti vakcine, da bi onda entiteti preuzeli taj posao.

Mjesecima iz Vlade FBiH nema ni habera o tome šta rade da ublaže posljedice širenja koronavirusa i ekonomske krize, kad odjednom - Novalić: ''Nismo mi krivi što nema vakcina!'' Negira krivicu baš kao i u sudnici za kineske respiratore. Kriva mu je država. Ista ona država čiji je dio i Republika Srpska, koja je već počela s vakcinacijom.

Da ne bude zabune, državne vlasti nisu ništa manje odgovorne od federalnih što kasnimo za svima s vakcinacijom. Ali pravdanje nikoga ne zanima.

Nije “Pfizer” jedini proizvođač vakcina na svijetu, s obzirom na to da, kako reče premijer jučer, ova kompanija pregovara samo s državama. Nije sramota premijera javno prebacivati krivicu na druge, iako se od početka pandemije svakodnevno uvjeravamo koliko je nesposobna vlada na čijem je čelu da se uhvati ukoštac s ovim problemom. Ili je možda bolje reći, koliko ih nije briga za građane i ne žele se baviti svojim poslom.

Dok nijemo posmatraju kako korona uzima živote, kako firme jedna za drugom propadaju, a radnici završavaju na ulici, aktivna je jedino stranačka kadrovska politika. Savjetnici postaju novinari bliski mahom SDA, bivši „zaslužni“ kantonalni zastupnici...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.