KOMENTAR DANA

Hrvat Komšić

Zagovaranje građanske BiH je sasvim legitiman i napredan koncept, no teško da su mu doprinijeli izbori Komšića

Željko Komšić. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

8.3.2021

Hrvatska je komšija s kojim Bosna i Hercegovina u ovom trenutku vjerovatno ima najgore odnose. Situaciji zasigurno ne pomažu učestale nedržavničke i neodmjerene izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, kao ni indolentan odnos probosanske politike prema zapadnim susjedima.

Nezadovoljstvo zbog loših odnosa između BiH i Hrvatske u intervjuu za “Avaz“ izrazio je i bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. Da stvar bude gora, odnosi između dvije države nekoć su bili veoma dobri, da bi se strmoglavili u nekoliko godina.

Postoje dva ključna razloga za to. Prvi je međunarodni kontekst, kada se žestok intervencionizam zapadnih država u BiH poklapao s vladavinom progresivnog političara u Hrvatskoj poput Stipe Mesića, Ive Sanadera i Jadranke Kosor, koji su davali značajan doprinos izgradnji BiH i njenom euroatlantskom putu.

Ipak, posljednjih godina politička klima u susjednoj Hrvatskoj prilično je skrenula udesno te se u tom kontekstu i odnos prema BiH počeo značajno mijenjati. Taj je odnos blisko uvjetovan i drugim razlogom pogoršanja odnosa, a on se, prije svega, ogleda u „otvaranju hrvatskog pitanja u BiH“.


Izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva u tri navrata, uz formiranje i Vlade FBiH bez dva HDZ-a 2010., doveo je do insistiranja hrvatskih predstavnika u BiH na novom izbornom zakonu, prema kojem bi hrvatske predstavnike birali isključivo Hrvati. Ove zahtjeve direktno su podržali lideri u Hrvatskoj, bez veće ideološke razlike, čime su došli u sukob s probosanskim političkim predstavnicima.

Imajući to na umu, odnosi između BiH i Hrvatske teško da se mogu poboljšati bez poboljšanja odnosa između dominantne bošnjačke i hrvatske politike i rješavanja njihovog međusobnog spora u samoj BiH.

Zagovaranje građanske BiH sasvim je legitiman i napredan koncept, no teško da su mu doprinijeli izbori Komšića, iako su opravdavani upravo tom filozofijom. Naprotiv, produbili su tenzije između Bošnjaka i Hrvata, ojačali zahtjeve za konsocijalnim rješenjima i BiH su doveli u sukob s njenim susjedom. Iz svega korist ne izvlači niko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.